2024. április 19., péntek
FONTOS

Gyulán nyitották meg a Harag György emlékévet

Csütörtökön Gyulán kezdődött meg a Kolozsvári Állami Magyar Színház egykori főrendezőjének, az erdélyi, magyarországi és román színházművészet és színháztörténet korszakos művészének, Harag Györgynek szentelt emlékév. A rendezvénysorozat nem véletlenül a Gyulai Várszínházban indult el, hiszen rendezésében, 1978-ban itt mutatták be a Caligula helytartója című drámát. A megnyitón bemutatták a Harag György egész munkásságát felölelő tablókállítást, melyet a rendező saját beszámolóival egészítettek ki.

Az emlékév keretében az életműkiállítás szinte körbejárja az országot, legközelebb Győrben és Budapesten láthatja a közönség, később, amint arra alkalom kínálkozik, akkor a határon túl is megtekinthető lesz. A Harag György munkásságát felölelő gyűjtemény mellé még egy film és egy könyv is kapcsolódik. Ezeket szintén bemutatták a csütörtöki, gyulai eseményen.

Harag György a kor olyan emblematikus rendezője volt, aki egyszerre tudta megjeleníteni darabjaiban az általános, emberi egzisztenciális kérdéseket és a közösségi, nemzeti sorskérdéseket. A kiállítássorozat nyitórendezvényén jelen volt Lukács Sándor színművész is, aki 1978-ban, a Caligula helytartója című darab főszerepében játszott Gyulán.

A tárlat Gyulán október 16-áig tekinthető meg.

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …