2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Katonai véradó napot szerveztek Békéscsabán

Katonai véradó napot szervezett a 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalja, a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó békéscsabai vérellátó központja. A szerda délelőtti eseményen katonák adtak vért, ezzel is segítve az országos vérellátó munkáját, növelve a vérkészletet.

A vér nélkülözhetetlen a rászoruló betegek gyógyításában, az életmentésben. A tudomány mai állása szerint a vér semmi mással nem pótolható, mesterségesen nem előállítható, csak véradással pótolható. A jelenlegi adatok szerint a hazai egészségügyi intézmények ellátása éves szinten nagyságrendileg 390 000 véradással biztosítható. Ezért is nélkülözhetetlen a folyamatos, biztonságos ellátáshoz a napi 1600-1800 véradó. A zászlóalj a saját Facebook csoportukból értesült a szerdai eseményről.

A véradás során levett vérből előállított, legrövidebb lejáratú vérkészítmény csak 5 napig használható fel, ezért nagyon fontos a véradások folyamatossága. Az egykori békéscsabai Hadkiegészítő Parancsnokság épületében elsősorban a közel 40 önkéntes, valamint speciális területvédelmi tartalékos katona és a Magyar Honvédség állandó állománya tartotta fontosnak, hogy vért adjon a nap során.

A 26 speciális területvédelmi tartalékos katona szeptember elsejével vonult be szolgálatra, folyik a kiképzésük. Ők arra is szakítottak időt, hogy az önkéntes véradással hozzájáruljanak az egészségügy munkájához.

Nézze meg ezt is:

Megérkeztek az első látogatók a Ladics-házba

  A XXI. század elvárásainak igyekszik megfelelni a felújított Ladics-ház, amely a negyedik olyan kiállítóhely …