2024. április 18., csütörtök
FONTOS

Felújítják Dobos István síremlékét

Csőke Péter kőfaragó mutatta be a hétfő délelőtti sajtótájékoztatón azt, hogy korábban milyen munkát végeztek el Dobos István síremlékén, majd utána arról is szó esett, hogy mit terveznek a következő hetekben. A gyulai református újtemetőben lévő, különleges síremlék még ebben az évben megújulhat.

A gyulai pilóta a repülés hőskorának egyik kiemelkedő hazai alakja volt. Harcolt az első világháborúban, ő szállította Kijevbe Szamuely Tibor kommunista hadügyi népbiztost, noha ő nem tartozott a kommunistákhoz. A két világháború között is aktív volt, gróf Wenckheim József magánpilótája volt. 1937-ben, egy túragép berepülése közben érte baleset, ezután pár órával elhunyt. Holttestét Gyulára szállították, temetése nagy társadalmi esemény volt. Erről Székely Árpád, a civil szervezet elnökségi tagja beszélt.

Az eseményen Durkó Károly, a Gyulai Városbarátok Körének elnöke emlékeztetett, ebben az évben egy 3,5 millió forintos keret állt volna városi szinten síremlékek rendbetételére, de a járvány gazdasági hatásai miatt ezt törölték. Így most saját forrásból finanszírozzák a várhatóan közel 200 ezer forintos munkálatokat.

Dobos István sírját még ebben az évben korszerűsítik, a Gyulai Városbaráto Körének úgy tervezik, a jövőben is folytatják majd ezt a munkát.

Nézze meg ezt is:

Fókuszban a területfejlesztés

  Hétfőn nyolcadik alkalommal szervezett információs napot a Békés Vármegyei Önkormányzat a Csabagyöngye Kulturális Központban. …