2024. március 29., péntek
FONTOS

Virágbúcsút tartottak vasárnap a gyulai Nádi Boldogasszony templomban

Vasárnap tartották a Nádi Boldogasszony templomban a Magyarok Nagyasszonya búcsút, más néven virágbúcsút. Szigeti Antal, békéscsabai plébános emlékezett, Szent István halála előtt Mária oltalmába ajánlotta koronáját, így már közel egy évezrede a Magyarok Nagyasszonyaként is tiszteljük a Szűzanyát.

Szent Gellért vértanúnak, az ősi, Csanádi Egyházmegye alapítójának és első püspökének köszönhetően a legtöbb templomot Mária tiszteletére ajánlották, közöttük Gyula első, az 1300-as években épült templomát is. A törökök előrenyomulása miatt, 1559-ben a gyulaiak eladták a plébánia kincseit és hadi szereket vásároltak rajta. A hódoltság idején pedig a templomot teljesen lerombolták. Szigeti Antal elmondta, 1715-ben az elpusztult városba érkező hívők a nádasban elrejtve építettek új templomot a Boldogasszony tiszteletére.

Szűz Mária tisztelete nem csak erre a térségre, hanem egész Magyarországra, valamint a katolikus egyházra egyaránt jellemző. Szigeti Antal emlékeztetett, Szent Istvánt a szükség késztette arra, hogy az országot a Szűzanyának ajánlja fel, később azonban többen is megtették ugyanezt, legutóbb például Erdő Péter bíboros a máriaradnai kegytemplomban tartott szentmisén ajánlotta fel az országot Máriának. Kiemelte, ezt teszik a mai katolikus hívők is, felajánlják a szolgálatukat, az országot Istennek és Máriának.

Hozzátette, Mária tiszteletét bizonyítja az is, hogy Kölcsey Ferenc Himnusza előtt, a 19. századig nem volt hivatalos himnusza az országnak, így ebben az időben a “Boldogasszony Anyánk” elnevezésű éneket használták a katolikusok.

XIII. Leó pápa mintegy kilenc évszázados hagyományt szentesített, amikor 1896-ban külön ünnepet engedélyezett október második vasárnapjára. Ilyenkor a papság és a hívek Mária közbenjárását kérik Magyarországért és a magyar nemzetért. Így a vasárnapi eseményen, a Nádi Boldogasszony templomba érkező hívek a prédikáció után körmenetben járultak a Mária oltárhoz és virágokat helyeztek el ott.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …