2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Egy hónapon át egy elektromos autóbusz is szolgálatot teljesít Békéscsabán

A környezetvédelemmel kapcsolatos célkitűzésekhez kapcsolódik a Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt is, melynek köszönhetően elektromos buszok juthatnak el a vidéki nagyvárosokba.

A képeken látható autóbusz október 9-e óta teljesít szolgálatot Békéscsabán, közel egy hónapon keresztül, ezzel felhívva a figyelmet az elektromos járművek használatára. A busznak a töltése összesen hat óráig tart, egy nap alatt 200 km-t bírnak az akkumlátorok, így napi töltés nélkül el tudja látni feladatait. Békéscsaba második helyszíne a demonstrációs programnak, az első Debrecen volt. A 8 helyszínen megvalósuló 1-1 hónapos demonstrációra összesen 56 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít az innovációs és technológiai minisztérium.

Az elektromos autóbuszoknak köszönhetően amellett, hogy környezetünket is jobban védenénk, a nagyvárosokban tapasztalható zajszint is csökkenne.

Békéscsabán a napokban összesen 25 autóbusz teljesít helyi szolgálatot, a járműpark átlagéletkora pedig 14-15 év, emellett elavultak és cserére szorulnak. – mutatott rá a jelenlegi helyzetre Szarvas Péter a megyei jogú város polgármestere. A következő időszakban éppen ezért közel 10 autóbuszt terveznek lecserélni a Modern Városok Program keretein belül.

A kormány még januárban fogadta el azt a klímastratégiát, mely értelmében a klímasemlegesség elérését 2050-re tervezik. Ennek eléréséhez több ezer milliárd forintra van szükség és fontos szerepet fognak játszani ebben az autóbuszok cseréje is, de a magánszféra hozzájárulása is elengedhetetlen.

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …