2024. április 25., csütörtök
FONTOS

A diabéteszes családoknak nyújtottak segítséget

Szombaton “A gyermekdiabétesz aktualitásai, különös tekintettel a COVID járványra” elnevezéssel rendezett szimpóziumot a Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért a diabéteszes fiatalok szülei részére. Ebben a nehéz időszakban ugyanis amellett, hogy a cukorbeteg gyerekek az immunválasz működési zavaraikból adódóan hajlamosabbak a fertőzésre, így fokozottabban oda kell figyelniük az alapos kézmosásra, fizikai távolságtartásra, illetve fertőtlenítésre. Könnyebb a helyzet azoknál, akiket a járvány ideje alatt diagnosztizáltak, hiszen ők alapvetően már ehhez szoktak hozzá.

A diabéteszes gyermekeknek és szüleiknek egyaránt oda kell figyelniük arra is, hogy lehetőség szerint 90 napra elegendő inzulint is beszerezzenek. De kiemelten fontos ebben az időszakban is a diéta betartása, az egészséges táplálkozás, mely magába foglalja a megfelelő fehérje-, ásványi anyag- és vitaminbevitelt. Így az esetleges rendszeres orvosi kontroll hiányában is rendezett maradhat a beteg gyermek szénhidrát háztartása. A szombati eseményen elhangzott előadások között a sport, illetve a rendszeres testmozgás fontosságát is hangsúlyozták. Az elmúlt tanév végén a gyerekek otthon tornáztak, idén azonban újra több lehetőségből választhatnak. H. Nagy Katalin gyermekdiabetológus főorvos előadásában elárulta, mely sportok ajánlottak a cukorbeteg fiatalok számára.

A szombati rendezvényen elsősorban a diabéteszes gyermekek szüleinek nyújtottak segítséget. Kosznáné Pule Ilona, a Diaboló alapítvány elnöke elárulta, még az év elején pályáztak az Emberi Erőforrások Minisztériumához a “Hétpettyes Gondoskodás” elnevezésű projekttel, melynek célja a beteg gyermekek hétféle módon történő támogatása. Ennek keretein belül valósult meg például az alábbi felvételeken is látható, iskolakezdést segítő Diaboló Becsengető és a Diaboló Tarisznya programok. Kosznáné Pule Ilona hozzátette, nem csak az előadásokkal szeretnének segíteni a családokat, hanem összesen ötven csomagot állítottak össze és osztottak ki, melyek különböző vitaminokat, illetve fertőtlenítőszereket is tartalmaznak.

Az alapítvány jelenleg ötven családról gondoskodik, de abban az esetben, ha arra igény mutatkozik, valamilyen formában megismétlik a szombati eseményt.

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …