2024. április 20., szombat
FONTOS

Emléktáblát kapott az egykori minorita szerzetes Szegeden

Emléktáblát avattak augusztus 13-án a Szeged-Felsővárosi minorita Szent Miklós-templomnál és plébániánál Petrás Incze János minorita szerzetes tiszteletére.

A tudós, népdalokat, népzenét is gyűjtő pap életének ismertetése után az ünnepségen az emléktáblát Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa avatta fel, és mondott köszöntőt.

– Petrás Incze János annak szentelte életének egy részét, hogy megismertesse a világgal a moldvai csángók nyelvét, kultúráját, szokásait, hagyományait és zenéjét. Ezért is tisztelgünk most előtte, hazája és nemzete iránt elkötelezetten végezte munkáját – közölte a miniszteri biztos.

Szilágyi Péter még elmondta: a kormány kiemelt figyelmet fordít a határon túli nemzettársaink sorsára. Közülük az egyszerűsített eljárással több mint 1 millióan szerezték meg a magyar állampolgárságot, amely az anyaországban élőkkel azonos jogokat biztosít számukra. Támogatja a csángóföldön épülő óvodákat, kultúrájuk ápolását is.

Az emléktáblát Topsi Bálint, klézsei születésű csongrádi plébános áldotta meg.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …