2024. április 23., kedd
FONTOS

Kulcsfontosságú a helyes időzítés az alma és a körte szüretelésekor

Főleg az almánál, körténél és birsalmánál merülhet fel a kérdés, honnan tudjuk pontosan megállapítani, gyümölcseink megértek-e már?

Hiszen a termések színe és textúrája fajtánként eltérő, így ez alapján nem következtethetünk az érettség fokára. A korai fajták akár egy hónappal korábban készen állnak a begyűjtésre, mint a késői érésű társaik. De mindenképpen akkor érdemes nekiállni a leszedésének, amikor még szilárd, tehát ne hagyjuk, hogy a fán érjen be. Az alma és a körte is utóérő gyümölcs. Ha túl korán kerül le a fáról, ízetlen marad, ha túl későn, akkor rosszul tárolható és hamar kásásodik. Az almát, körtét úgy szedjük le, hogy igyekezzünk megőrizni a védő viaszréteget.

Úgy is meg tudjuk állapítani, hogy gyümölcsünk még éretlen, hogy a fáról lógó almát vagy körtét finoman meghúzva nem engedi el az ágról a szár. Ilyenkor a fán kell hagyni még egy ideig. Egy másik trükk is segíthet az érettség mértékének megállapításában, árulta el Szűcs Gergely. Ehhez nem kell mást tennünk, mint az almát vagy a körtét félbevágva megnézni, mennyire sötétek a bennük található magok.

Az alma és a körte egyaránt utóérő gyümölcsök, vagyis sok etilén gázt adnak le, ami gyorsítja beérésüket, ezért ha hosszan szeretnénk őket tárolni, szellőztessünk minél gyakrabban. Az etilén rontja a zöldségfélék minőségét, a sárgarépát például megkeseríti, ezért almát és zöldséget ne tároljunk egy légtéren.

Nézze meg ezt is:

Az autizmus világnapját ünnepelték Gyulán

  Több százan vettek részt csütörtökön a gyulai Pánczél Imre Intézmény autizmus világnapi programján. A …