2024. április 24., szerda
FONTOS

Egyre népszerűbb a Múzeumok Őszi Fesztiválja Gyulán

A gyulai kiállítóhelyek évek óta csatlakoznak a Múzeumok Őszi Fesztiválja elnevezésű országos kezdeményezéshez. A rendezvény idei jelmondata: Távol is közel…, mellyel a különböző intézmények innovatív megoldásaira kívánják felhívni a figyelmet, hogy a múltban, illetve a jelenben hogyan reagáltak a váratlan helyzetekre, és milyen programokkal tudják ezt megjeleníteni a látogatóik számára.

Október 6-án vette kezdetét az esemény Gyulán. Ekkor Szilágyi Sándor történész-tárlatvezető felidézte, hogyan kapcsolódik az Almásy-kastély az Aradon kivégzett vértanúk történetéhez. Október 10-én és 17-én pedig a Ladics-ház kínált különleges programokat. Itt bemutatták Ladics László és felesége, Kliment Margit mindennapjait a fennmaradt dokumentumoknak, levelezésnek köszönhetően. De a látogatók betekintést nyerhettek a 19. századvégi, vidéki polgárház modern fürdőszobájába is.

A látogatók megtekinthették az eredeti öntöttvas kádat, illetve a vörösréz fatüzelésű kályhát és melegítőhengert is. Fábián Tamás elárulta, a látogatottsági adatokat tekintve az új programelemekkel kapcsolatos eredményt produkálta a Ladics-ház rendezvénye.

Hozzátette, az előadásokat az október 6-i kivételével hétvégékre időzítették annak érdekében, hogy minél többen tudjanak részt venni rajtuk. Valamint az őszi szünet ideje alatt egy teljes héten át elérhető lesz a Régimódi játékok a kastélyparkban elnevezésű program, melyen nemcsak a játékokkal, hanem az idővel is játszanak majd. Kiemelte, a sikeres programelemekkel a későbbiekben is találkozhatnak az érdeklődők.

Ezen a hétvégén különleges, zseblámpás tárlatvezetésen vehetnek részt az Erkel Ferenc Emlékház látogatói, a kiállított tárgyak némelyike ugyanis rejtélyes módon más helyre került. A kicsik és nagyok segítségére lesz szükség, hogy a másnap délelőtti nyitásra minden a helyére kerüljön.

Nézze meg ezt is:

Rendőrök és rendőrségi dolgozók vehettek át jutalmat a Rendőrség Napján

  Szent György nap, a Magyar Rendőrség Napja alkalmából 2024. április 23-án állománygyűlést tartottak a …