2024. április 26., péntek
FONTOS

Mindenképpen vizsgáltassuk be az erdőben szedett gombákat egy szakértővel!

A gombáról a legtöbb embernek az a képzete, hogy az a tönkkel, kalappal megáldott valami, amit a piacon kosárból árulnak, és csak egy szerepe van, hogy a lábasunkban végezze és megegyük. A természetvédők számára ennél összetettebb a gombák szerepe.

Ezek a gombák általában az erdő alján a korhadékból élnek. A talajban, a talaj felszínen található korhadékot bontják tovább. A gombák legfontosabb szerepe a talajképzési folyamatok fenntartásában mutatkozik. A gombák többsége gyökérkapcsolt, más növényekkel élnek szimbiózisban. Egy olyan kapcsolatban él egy fű vagy fafajjal, mely mindkét faj szempontjából előnyös.

A szakember kiemelte, hogyha a gyermekkönyvekből visszaemlékszünk a piros kalapos, fehér pettyes gombákra, vagyis a kifejezetten mérgező légyölő galócára, az a fenyőfélékkel alkot kapcsolatot. Ezért a Békés megyében élő emberek nem is találkozhatnak ezzel a gombával. Boldog Gusztáv hangsúlyozta, a gombagyűjtésnek alapvető szabályai vannak. Egy részüknek a beltartalmi része hasznos, ezek általában a konyhában is felhasználható egyedek. Vannak közömbösek, mint a taplógomba, ami száraz, kemény, egyes gombák pedig büdösek, kellemetlen szagúak, valamint vannak olyanok, melyek mérgezőek az emberek számára. A szakember kiemelte, mindenképpen vizsgáltassuk be a gombákat egy szakértővel. A természetvédelmi törvény alapján a természetvédelmi területeken mindennemű gyűjtéshez engedélyt kell kérni.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …