2024. április 20., szombat
FONTOS

A Gyulai Duzzasztómű folyómederre gyakorolt hatását vizsgálták

Október 14-én a Fehér-Körösön található Gyulai Duzzasztómű folyómederre gyakorolt hatását vizsgálták a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársai. Egy Magyar-Román vízügyi egyezmény alapján 5 évente végezik el ezt a vizsgálatot. Erre azért van szükség, hogy felmérjék a duzzasztó mederalakra gyakorolt hatását, ezzel is megtudják, hogy a duzzasztás nem okoz-e káros feliszapolódást a mederben. A gyulai duzzasztónak kettős hatása van.

Mivel a Körös határt metsző folyó, így a méréseket a magyar szakemberek romániai kollégáikkal közösen végzik. Kisházi Péter kiemelte, az utóbbi években megfigyelhető, hogy nem feltöltődik, hanem minimálisan mélyül a meder, 10-20 cm-es mértékben. Hogyha a folyó nagy mennyiségű hordalékot hozna magával, akkor az okozhat feliszapolódást, de így hogy egy gát akadályozza az oldali mozgást a fenéken, így a veszély lehetőségét, a feliszapolódást növeli. A Körös természete olyan, hogy csak nagyobb árvizeknél hoz jelentősebb mennyiségű hordalékot.

A kialakult járványügyi helyzet miatt ebben az évben nem találkoztunk egymással a magyar és a román vízügyes szakemberek, hanem mindenki külön-külön, a saját területén, azonos időben végezte el a feladatot. A határ két oldalán felvett adatokat a napokban megküldik egymásnak kiértékelésre.

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …