2024. június 20., csütörtök
FONTOS

Megújult Ópusztaszer temploma

Ópusztaszer felújított templomát október 4-én aszentmisét Kiss-Rigó László püspöke celebrálta

Átadták és megáldották Ópusztaszer felújított templomát október 4-én. A szentmisét Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke celebrálta, aki példaértékűnek nevezte az önkormányzat, a plébánia és az egyházmegye összefogását.

A liturgiát követően Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédében a családok védelmében folytatott küzdelem fontosságát hangsúlyozta.

A kormány támogatásával megújult a Csongrád-csanád megyei Ópusztaszer 95 éves temploma. A neoromán építészeti stílus kiemelkedő alkotását 1925. október 25-én szentelték fel a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére. A csaknem 58 millió forintos költségű, tavasszal elkezdett rekonstrukció során megújult a teljes külső homlokzat. Szigetelték a liturgikus teret, új mészkő lapokkal burkolták a padlózatot, kifestették a templom teljes belső terét és felújították a padokat. Napelemes rendszert telepítettek, a templom belső világítását új csillárok és korszerű, ledes fényforrások biztosítják.

A templomot és használóit Kiss-Rigó László püspök áldotta meg és áldást kért a felújítási munkálatokban résztvevőkre is, majd reményét fejezte ki, hogy a felújított templom a közösség összetartozását erősíti. A püspök az egyházmegye nevében köszönetet mondott Magyarország kormányának a templom felújításához nyújtott támogatásért, valamint példaértékűnek nevezte az önkormányzat, az egyházmegye és a plébánia közti összefogást, amely az egész település javát szolgálja.

A magyar kormány képviseletében Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár úgy fogalmazott, a kereszténység az elmúlt két évezredben sosem zárkózott be, nem öncélúan segített, tanított, terjesztette a kultúrát, ezt mindig a társadalomért tette. A politikus hangsúlyozta: mindegy, hogy a keresztény ember milyen helyen szolgál, mindenkinek megvan a maga feladata.
Az államtitkár szerint egyre erőszakosabb és egyre nemtelenebb támadások érik az egyházakat, a társadalmat, a családokat és már a gyermekeket is. Az emberek és közösségek összefogásának köszönhetően az országban az elmúlt tíz évben harmadával csökkent a szegénységben élők száma. Az a társadalom, melyet több mint tíz éve az erkölcsi pusztulásba vittek az előző vezetők, megváltozott, kiemelkedett, és irányt mutat Európa más nemzeteinek is. Növekedett a gyermekvállalási hajlandóság, a termékenységi ráta 1,25-ről 1,55-re emelkedett, 80 százalékkal többen kötnek házasságot, miközben 27 százalékkal mérséklődött a válások, 36 százalékkal az abortuszok száma – közölte Soltész Miklós.

– Védeni és segíteni kell a családokat, amelyet egyre erőszakosabb és nemtelen támadások érnek. Vannak, akik zavart akarnak elültetni a gyerekek fejében – jelentette ki, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy küzdenünk és védekeznünk kell a brüsszeli őrülettel szemben is. Itt megköszönte a munkát Farkas Sándornak, a térség országgyűlési képviselőjének, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkárának, akit a védelem egyik bástyájának nevezett.

Végül Antal Imre atya, Ópusztaszer plébánosa személyesen is megköszönte a templomfelújításban résztvevők munkáját.

Nézze meg ezt is:

Megújult Kamuton a katolikus óvoda

  A kamuti Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola és Óvoda épületének „régi” része az …