2024. március 28., csütörtök
FONTOS

30 éve alakult meg az első szabadon választott gyulai képviselő-testület

Megemlékezéssel kezdődött az októberi képviselő-testületi ülés Gyulán, 30 éve ugyanis annak, hogy szavazásra gyűltek össze a város első szabadon választott képviselői. Ez alkalomból a csütörtöki ülésen jelen volt a város első, szabadon választott polgármestere, Pocsai Gábor is. Visszaemlékezését megelőzően Erdész Ádám, a megyei levéltár igazgatója idézte fel a rendszerváltást megelőző éveket és a 88-89-es évben történteket.

Pocsai Gábor a legnehezebb és a legszebb pillanatokat is felelevenítette csütörtök délelőtt, majd a rendszerváltozás tanulságáról megalkotot véleményét is megosztotta a jelenlévőkkel.

A csütörtöki képviselő-testületi ülés ezután az interpellációkkal folytatódott, amikor egy frekventált helyszínnel kapcsolatban merültek fel kérdések. A Béke sugárúton található üzletsor állapota jelentősen megromlott az évek folyamán, és egyre inkább elüt a város képétől. A témára Mittag Mónika képviselő hívta fel a figyelmet, majd beszélt az üzletsor mögött található szűk utcán tapasztalható problémáról is. A területre rendszerint nagyobb autók és kisebb teherautók érkeznek az üzletekbe hozott áruval, sokszor azonban, az autósok nem megfelelő parkolása miatt ilyenkor igen kaotikussá válik a helyzet, és nem lehet elhaladni az utcán. Daróczi László a közüzemi kft igazgatója rámutatott arra, hogy a szűk járda nem teszi lehetővé, hogy legális parkoló jelzéseket fessenek fel, de átvizsgálják a helyzetet. A szolgáltató soron több, mint 25 tulajdonos működteti vállalkozását vagy adja bérbe tulajdonát, ebből kifolyólag a felújítás várhatóan még ezután is el fog húzódni.

Az októberi ülésen is szóba került az idén nehéz helyzetbe kerülő turizmus, a Gyulai Turisztikai Kft beszámolója által. A szakemberek idei évi munkáját nem kérdés, hogy a vírushelyzet jelentősen befolyásolta, ez pedig várhatóan 2021-ben is így lesz. Ennek megfelelően állították össze üzleti tervüket is, melyet a képviselő-testület is elfogadott.

Forgalmirend változás lép életbe december elsejétől Törökzugban, a Budapest körút ezen szakaszára rengeteg lakossági kérés érkezett az elmúlt években. A szűk utcába hamarosan már csak az egyik irányból lehet behajtani.

Döntés született a jelenleg is felújítás alatt álló Almásy-kastély mellékszárnyának az elnevezéséről. A képviselő-testület egyhangúan szavazta meg az előterjesztést, így a jövőben Stefánia szárnynak hívhatjuk.

A gazdasági nehézségek miatt új adó bevezetésére kerül sor, melyet a csütörtöki ülésen szavaztak meg. A jövőben 10 ft/ négyzetméter/év építési telekadóra kötelezik az építési telkek tulajdonosait, ebből az önkormányzat közel 20 millió forint éves bevételre számít.

A gyulai buszmegállók többsége rendkívül megromlott állapotban van, szükségszerűvé vált a cseréjük. A képviselő-testület már egy évvel ezelőtt is elkezdett foglalkozni a témával, a megoldás pedig a csütörtöki napon született meg. A Publimont Kft ajánlata alapján 31 új buszvárót cserélnek le a városban, az önkormányzatot pedig nem terheli kiadás, cserébe az ott kihelyezett hirdetőfelületeket 15 évig díj nélkül használhatja az üzemeltető.

 

 

 

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …