2024. április 19., péntek
FONTOS

Bajuszos vár és kastély

Virtuális bajusz viselésével kapcsolódik a gyulai vár és az Almásy-kastély a Movember mozgalomhoz.

A Movember egy minden év novemberében megrendezésre kerülő nemzetközi esemény. A kampány résztvevői a hónap során bajusznövesztéssel hívják fel a figyelmet a férfiak egészségügyi problémáira és azok megelőzésére, a szűrővizsgálatok jelentőségére.

A mozgalom olyan betegségekre igyekszik a figyelmet irányítani, mint a prosztatarák és a hererák, amelyek gyakoriak a férfiak körében, a
rendszeres szűrővizsgálatokkal azonban még időben felismerhetők és kezelhetők. Bár kevéssé ismert, a Movember a férfiak mentális egészségének fontosságára, és a hozzá kapcsolódó öngyilkosságok megelőzésére is összpontosít.

A Movember az angol moustache – az ausztrál szlengben röviden „mo” –, magyarul bajusz és a november szóból alkotott elnevezés. Az 1999-ben indult kezdeményezés néhány év alatt világszintű kampánnyá nőtte ki magát. Résztvevői november folyamán nem borotválkoznak és bajuszt növesztenek, amit egyfajta „kitűzőként” hordva hívják fel a figyelmet a férfiak egészségére. A magyarországi kampányt a Movember Magyarország Egyesület szervezi és menedzseli, de tevékenységüket egész évben végzik MentsManust Mozgalom néven.

A gyulai vár, a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont és az Erkel Ferenc Emlékház virtuális bajusz viselésével csatlakozik a Movember mozgalomhoz. A kiállítóhelyek közösségi média felületeiken jelenítik meg a hónapban folyamatosan a kampány logójaként értelmezhető bajuszt és a kampány internetes felületét, a movember.com oldalt. Ezen túl a gyulai kiállítóhelyek munkatársai bajuszos maszkot viselnek majd, s több férfi kolléga vállalta, hogy az év tizenegyedik havában nem válik meg arcszőrzetétől, ezzel is emlékeztetve a látogatókat a novemberi kampányra.

Nem első és nem egyedi egyébként a gyulai Almásy-kastély csatlakozása a hasonló kezdeményezésekhez. Az itt dolgozók fontosnak tartják a társadalmi szerepvállalást, így aztán az épületet 2016-os átadása óta az autizmus világnapján kék színben világítják meg, októberben, az
emlőrák elleni küzdelem hónapjában rózsaszín fényt kap esténként, november 17-én a koraszülöttek világnapján pedig lila az épület színe.

Idén első alkalommal – az UNICEF globális felhívásához kapcsolódva – november 20-án, a gyerekjogok világnapján kék színű megvilágítást kap majd a gyulai kastély.

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …