2024. április 18., csütörtök
FONTOS

Rendhagyó módon, online rendezett konferenciát a levéltár

A Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltára 2006 óta minden ősszel konferenciát rendez, idén azonban a pandémiás helyzetre való tekintettel rendhagyó módon, az online térbe helyezték át a tanácskozást.

Csütörtökön délelőtt tíz órától az intézmény Facebook oldalán tették közzé az “Akik formálták a világot – A társadalmi szerepvállalás változatai” című konferencia előadásait.

Az idei téma a 19-20. századi társadalmi szerepvállalás köré összpontosult, a társadalommal szembeni elkötelezettség formáinak megjelenését járják körül, milyen következményei, forrásai, illetve változatai vannak. Az előadók a ma különösen aktuális kérdést is megvizsgálták, hogy hogyan kapcsolódhat az egyén privát és szakmai tevékenységével a környezetében működő szűkebb és tágabb közösségekhez. Romsics Ignác Széchenyi-díjas magyar történész előadása például Bethlen István politikusi szereptudatának korszakonkénti változásait taglalta.

Sáfár Gyula igazgatóhelyettes, levéltáros az evangélikus diakonissza szolgálat céljairól és azok megvalósításáról tartott előadást. Az 1950-es évek elején országunkban csupán három ilyen egyesület működött, az egyik ezek közül Békéscsabán volt.

Németh Csaba levéltáros a 19. századi mérnökökről beszélt, kiemelve Bodoki Károly, a Körös-Berettyó árvízrendező mérnökének alakját, jelentőségét pályatársai életére, szakmaiságára.

Születtek előadások a 19. századi orvosok szereptudatáról, énképéről, pályájuk presztízséről, valamint a dualizmuskori Gyula társadalmáról, illetve Ladics György karrierépítő törekvéseiről. Erdész Ádám igazgató elárulta, minden évben igyekeznek olyan témát választani, amely társadalomtörténeti szempontból izgalmas lehet az érdeklődők számára.

A konferencia előadásai a későbbiekben is visszanézhetővé válnak online. Pénteken, Értékőrző című műsorunkban pedig bővebb összefoglalót adunk az eseményről.

Nézze meg ezt is:

Fókuszban a területfejlesztés

  Hétfőn nyolcadik alkalommal szervezett információs napot a Békés Vármegyei Önkormányzat a Csabagyöngye Kulturális Központban. …