2024. március 28., csütörtök
FONTOS

A papi mûhely évadnyitó zarándoklata

A pasztorációt középpontba állító továbbképzést szervezett a pasztorális helynökség az egyházmegye papjai számára. A két éve folyó papi műhely Domaszék-Kunhalom környékén felállított útszéli keresztjeinél tett zarándoklattal nyitotta meg október 6-án az évadot.
A szegedi dóm plébániájának „tanyájáról”, a hetvenes években felszámolt vasút kunhalmi állomásházából indult a papi műhelysorozat zarándoklata. Résztvevői négy kilométeres kört jártak végig, négy keresztet érintve énekkel, imával, s közben megosztással.

A papi műhelyt két évvel ezelőtt indította a helynökség, hogy programjával segítse az egyházmegye paptestvéreit a pasztorációban és az egymással való közösségépítésben.

– A középpontban a lelkipásztori szolgálat áll. Interaktív módon dolgoznak fel egy-egy témát, közösen gondolkodnak, megosztva egymással jó gyakorlatokat, valamint segítik a paptestvéreket, hogy reflektáljanak önmagukra, hivatásukra, kapcsolataikra – számol be munkájukról Piros Adorján, a pasztorális helynökség munkatársa. Bucskóné Lehota Ágotával, a helynökség irodavezetőjével együtt vesznek részt a műhely szervezésében.

– Az évadnyitó zarándoklat rendhagyó alkalom, hiszen a vírushelyzet miatt a tavaszi találkozások elmaradtak – mondja Kondé Lajos pasztorális helynök. – Egyrészt alkalmat akartunk adni a reflexióra, megosztásra, de mintát is akartunk mutatni. Ki tudja, milyen idő jön. E rövid zarándoklat mintájára kisebb csoportokban szervezhető egy-egy lelkigyakorlatos út. Ezt lehet bővíteni, szűkíteni, díszíteni. Ide is szívesen fogadunk minden érdeklődőt – fogalmazta meg a helynök.

A kört hármas csoportokban járták végig az atyák. A megosztásban arról beszélgettek, hogyan indultak el a papi hivatás útján, kik álltak kezdetben és később segítőként mellettük, kik voltak mestereik, barátaik. Közösen gondolkodtak a pihenésről, a feltöltődésről, családi történeteket osztottak meg egymással.

Az egyik résztvevő, Hess István SJ szerint értékes kezdeményezés a papi műhely.

– Papként fontos látni teljesebb valóságot. Isten megszólít bennünket, mindig valamit megerősít bennünk. Egy-egy ilyen alkalommal annyi minden megvilágosodik, fontos lesz, segít, hogy mások véleménye által lássunk rá a világra. Egy kicsit okosabbak leszünk, jobban érzékeljük magunkat, illetve kívülről mindig jobban látszik a helyzetünk – fogalmazza meg, mit ad neki a műhely.

Thorday Attila is visszatérő résztvevő a műhelyen.

– Papként fontos, hogy újra és újra alkalmunk legyen időt tölteni egymással, ahol előkerülhetnek személyes megbeszélni valók, ahol megoszthatjuk megéléseinket. Értékes ezért a műhely kötetlen része is, de a képzés is, mely módszereket ad át, a lelkipásztorkodás csínja-bínja a téma. Mindig jól éreztem magam, úgy mentem haza, hogy végre velünk foglalkoznak, és ezt köszönettel veszem.
Az újszegedi plébános számára fontos a műhely interaktivitása is: kipróbáltunk egy-egy módszert magunk között. A pasztorális helynökség munkatársai készültek, ők segítettek kihozni belőlünk dolgokat

.
Thorday Attila biztatja paptársait a részvételre.

– Szükséges a hagyományos lelkigyakorlat, ez egy kicsit más módszer, kimondottan a lelkipásztorkodás segítésére van.

Nézze meg ezt is:

Fűtéstámogatással enyhítenek a téli gondokon

A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász egész évben számos jótékonysági akcióval és adománnyal segíti a rászorulókat. A téli időszakban …