2024. április 20., szombat
FONTOS

Jó ütemben folynak a munkálatok a Máriás-háznál

Jó ütemben folynak a munkálatok a gyulai német közösség kiemelkedő kulturális építészeti emlékénél, a Máriás-háznál.

Gyula legrégebbi, országos műemléki védelem alatt álló lakóházának korszerűsítési, állagmegóvási munkálatait a kedd délelőtti bejáráson mutatták be. Görgényi Ernő polgármester kiemelte, ha majd véget ér a járvány, akkor ismét nagy szükség lesz közösségi terekre, épületekre. A jelenleg felújítás alatt álló Máriás-ház méltó helyszín lesz erre.

A felújítás teljes összege közel 120 millió forint, amely egy 70 millió forintos uniós forrásból, és egy 50 millió forintos, miniszterelnökségi támogatásból állt össze. A költségvetés fennmaradó részének forrását a Hermann Niermann Stiftung támogatja. Korábban az ingatlan tetőszerkezete már elkészült a Népi Építészeti Program révén elnyert 10 millió forintból, melyhez Gyula 20 millió forint önerőt biztosított. A jelenleg is zajló beruházás egyik látványos része a pince kibontása volt.

A műemléki épület erősen leromlott állapotú volt, a felújítása elengedhetetlenné vált. Mittag Mónika, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke hangsúlyozta, nagy öröm számára, hogy május óta sokat haladt előre a munka. A Máriás-ház első épületrésze bemutató tájházként fog működni, ahol láthatjuk majd, hogyan is éltek a betelepített németek, betekintést nyerhetünk mindennapi életükbe. A középső rész a német nemzetiségi ügyeket intéző irodának és a kapcsolódó helyiségeknek ad helyet. Az épület hátsó részében a közösségi-rendezvénytér funkcióhoz is tartozó modern vizesblokk készül.

Az épület örökségvédelem alatt áll, ezért a felújítást e szerint tervezték meg. A kivitelezés befejezésének határideje 2021. április 7-e.

Nézze meg ezt is:

Évfordulót ünnepeltek a gyulai polgárőrök

  Öt éve adták át a Gyulai Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület irodáját, egyben a gyulai polgárőrök …