2021. április 21., szerda
FONTOS

Lila színben pompázott a kastély a koraszülöttek világnapja alkalmából

A korábbi években változatos programokkal, felvilágosító eseménnyel ünnepelték Gyulán a koraszülöttek világnapját.

A koraszülöttségen átesett gyermekek, családjaik november 17-én együtt szórakoztak a lila fénybe borult Almásy-kastély parkjában. Idén azonban a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében hozott rendeletek értelmében a programsorozat elmaradt.

Ahogy az alábbi képsorokon is látható, a kastély ennek ellenére ismét lilába öltözött, hiszen a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány és a Korábban Érkeztem Alapítvány fontosnak tartja ráirányítani a figyelmet arra, hogy ma Magyarországon minden kilenc-tizedik baba a 37. várandóssági hét előtt jön világra. Abdulrahman Abdulrab Mohamed elárulta, Békés megyére is ugyanez az arány jellemző, évente 250-300 koraszülött jön világra. Hozzátette, ennek számtalan oka lehet, éppen ezért már a családtervezéskor fontos kezelni a krónikus betegségeket.

Az utóbbi évtizedekben kiépített koraszülött-ellátó centrumok hálózata egyértelműen csökkentette a csecsemőhalandóságot Magyarországon. Mindezt úgy, hogy nem nőtt a későbbi tartós egészségkárosodás kockázata sem. Éppen ezért minden november 17-én nem csak a gyermekeket, családokat ünnepeljük, hanem azokat az egészségügyi dolgozókat is, akik hozzájárultak a kórházi ellátás minőségének javulásához.

Abdulrahman Abdulrab Mohamed elárulta, nagyon sok feladattal és költséggel jár a koraszülött-mentőautó üzemeltetése.

A koronavírus-járvány következtében a jelenlegi állapotot tekintve elmaradnak a karácsonyi jótékonysági bálak, de a mentőautó üzemeltetői bíznak benne, hogy ennek ellenére közösségi összefogás révén egyre többen támogatják majd a működtetést.

Nézze meg ezt is:

Elindult a nevezés az idei Bér- és Magánfőzők Nemzetközi Párlat versenyre

  Az eseményre az elmúlt évekhez hasonlóan a bérfőzetők és magánfőzők párlatait várják határon innen …