2024. április 24., szerda
FONTOS

A hidegebb időben jobban oda kell figyelnünk háziállatainkra

A hétvégén megérkeztek az első fagyok. Bár napközben még akár a tíz fokot is elérheti a hőmérséklet, itt az ideje felkészíteni háziállatainkat a közeledő télre. Ilyenkor azok az állatok vannak nagyobb veszélyben, amelyek rövidszőrűek, kis testűek és a szabadban élnek. Ugyan kutyánk felkészül a téli fagyokra szőrzete dúsulásával és a zsírréteg felhalmozásával, de ez nem elegendő az egészséges élethez. Az első, amire oda kell figyelnie a gazdáknak, az a megfelelő kutyaház kiválasztása.

Tehát fontos a szigetelt kutyaház, amit a legjobb, ha a téli hónapokban megemelünk egy raklappal, hogy nem a hideg, nedves földön legyen. Vastagon be kell szalmázni annak érdekében, hogy az állat ebben meg tudja magát melegíteni, szárítani. A pokróc nem megfelelő erre a célra, emelte ki Tölgyesi Anikó, a szalmával ellentétben ez vizes lesz és megfagy, a kutya pedig könnyebben megfázik. A kutyaház bejáratára érdemes szélfogót tenni, vagy szélvédett irányba fordítani, de mégis olyan helyre tegyük, ahonnan az ajtót és a kaput is látja, hogy ellenőrzés alatt tartsa.

A hosszabb szőrű állatokat ez az idő még nem befolyásolja kedvezőtlenül, azonban nem árt, ha legalább napi kétszer, magas zsírtartalmú táplálékot kapnak, illetve langyos vízzel itatjuk őket. Ökrös István állatorvos kiemelte, már ebben az időszakban fokozottan oda kell figyelnünk a bent tartott kutyákra, macskákra.

A téli hónapokban arra is kell figyelnünk, hogy elkerüljük a fagyálló mérgezést. Sok eszközben használunk fagyállót, ami az édeskés íze miatt vonzó lehet az állatok számára. Ebből kis mennyiség is halálos lehet, így mérgezés gyanúja esetén azonnal forduljunk állatorvoshoz.

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …