2024. április 16., kedd
FONTOS

Szabadtéri szüreti mulatság a Csongor téren

Szőlőt kóstoltak, préseltek, és a szürethez kapcsolódó hagyományokat elevenítették fel egyházmegyei, gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató központjának udvarán. A zenés mulatáságon közel százan érezhették jól magukat a szegedi Csongor téren.

A Szent Mihály napjához kapcsolódó, immár ötödik alkalommal szervezett szüreti mulatság először került a Csongor téri, központi épület udvarára. Ennek elsősorban a járványügyi helyzet volt az oka, de a rendezvénynek kifejezetten jót tett a szabadtéri hangulat. A biztonságra különösen ügyeltek a szervezők, mindenki szájmaszkban vett részt a programon, amelyet saját maga díszíthetett ki. A kvízműsorban helyet kaptak a szőlőtermesztéssel, műveléssel kapcsolatos ismeretek éppúgy, mint az ilyenkor szokásos versek, népdalok és táncok – utóbbiak egy csongrádi táncospár és a Tiszavirág táncegyüttes fiataljainak köszönhetően. A játékos feladatok megoldása közben fürt nevű valutát gyűjthettek, melyet aztán a büfében válthattak be, ételre-italra.

– A cél az, hogy felelevenítsük a népi hagyományokat, illetve hogy a fiataljaink találkozzanak egymással. Sajnos idén sok rendezvényünk elmaradt, az ÁGOTA tábort sem tudtuk megszervezni, így most a kisebb együttléteket is nagyon meg tudjuk becsülni – fogalmazott Kothencz János főigazgató. A mulatságra a tápéi, szegvári és csanádpalotai lakásotthonokból, illetve nevelőszülőktől is érkeztek fiatalok.

– Hiányoztak már az ilyen események, hiszen olyan barátokkal találkozhatok, akikkel a hétköznapokban nem – mondta a 17 éves Seres Dominika, aki Csanádpalotáról érkezett. Hasonlóan nyilatkozott a 21 éves Balogh Tibor is, aki önkéntesként a program szervezésében is segített, sőt citerázott is a színpadon. – Nemhogy nem nőttem ki ezekből a programokból, de ezeken érzem igazán jól magam – fogalmazott a Dr. Foltán József Lakásotthonban élő fiatalember. A hangulatos délután zenés mulatsággal zárult.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …