2024. április 18., csütörtök
FONTOS

Folyamatosan zajlik a munka a levéltárban

A járványügyi korlátozások ellenére a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltára jelenleg is nyitva tart a kutatók számára.

A látogatók a június elején bevezetett szabályokhoz hasonlóan most is csak e-mailen vagy telefonon keresztül történő, előzetes bejelentkezést követően, maszkot viselve léphetnek az intézménybe. A kutatóteremben a védőtávolságok figyelembevétele mellett legfeljebb négyen tartózkodhatnak. A digitális eszközökkel és a dokumentumokkal történő munka pedig csak a kézfertőtlenítést követően kezdődhet el – árulta el Sáfár Gyula igazgatóhelyettes. Hozzátette, a levéltár dolgozói folyamatosan belső munkálatokat végeznek, dokumentumokat digitalizálnak, valamint adatbázis bővítéssel és létrehozással is foglalkoznak.

Jelenleg még előkészületben van a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárával közös kiállítás létrehozása. Sáfár Gyula kifejtette, 1984-ben és 1985-ben a Hazafias Népfront szervezésében országszerte fotózásokat rendeztek, melyről a különböző megyék nagyobb településein fennmaradt fényképeket, dokumentumokat összegyűjtötték. Ezek adják majd a tárlat anyagát. A következő időszakban több kötet is napvilágot láthat, többek között Scherer Benedek és fia, Ferenc memoárja. Hozzátette, mindent összevetve mozgalmas év áll a levéltár mögött.

A levéltárban dolgozók leginkább belső munkálatokat végeztek, iratokat rendeztek, de számos megszokott dolgot kellett átszervezni, újragondolni. Többek között ilyen volt a szokásos őszi konferencia is, melyet idén először az online térben rendeztek meg.

Nézze meg ezt is:

133 bonbont bírált a szakmai zsűri Gyulán

  2023-ban hívták életre először azt a bonbon versenyt, mely a májusi pálinkafesztivál egyik fontos …