2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Nem minden gyümölcsfát szabad ősz végén, télen metszeni

A gyümölcsös növényeinek nagy része, mint a kajszi és az őszibarack vagy a szilva ilyenkorra már lehullajtotta leveleit, a naspolya, valamint az almástermésűek, illetve a szőlő még zöldellik. Szűcs Gergely kertész kiemelte, a metszés nem csak formásabbá varázsolja gyümölcsfánkat, de javítja a termést is, ezáltal szebb és ízletesebb gyümölcsöket kapunk a következő évben. Azoknak a fáknak, amelyeken még most is vannak levelek, jelenleg is működik nedvkeringésük. Tehát jelenleg is tápanyagot gyűjtenek a növény számára.

A metszés nem csupán ajánlott, hanem egyenesen kötelező is, ha azt szeretnénk, ha a következő szezonban ne kopaszodjon fel, illetve gazdagabb termést hozzon. Amit mindenképpen el kell távolítani, azok a szemmel láthatóan beteg ágak, valamint az egymáshoz érő, egymást akadályozó részek. A jelenleg zöldellő növények azonban a metszést ilyenkor még sebzésként élnék meg – emelte ki Szűcs Gergely.

A csonthéjasokkal ellentétben az almatermésűeket télen is metszhetjük. Fontos azonban, hogy csak azokon a napokon, amikor fagypont fölött van a hőmérséklet. Fagypont alatt ugyanis amikor a meleg kezünkkel megérintjük az ágat, a fa szöveteiben lévő nedvesség felmelegszik, később újra lehűl, ezzel pedig károsíthatjuk a növényt. De nem szabad elfeledkezni a metszés helyének gondos kezeléséről valamilyen sebzáró anyaggal.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …