2024. március 28., csütörtök
FONTOS

Elszállítottak egy évek óta parkolóban tárolt autót Törökzugból

A jogszabályok szerint helyi közúton – úttesten vagy parkolófelületen – hatósági jelzéssel nem rendelkező gépjárművet közterület használati engedély nélkül tárolni nem lehetséges. Ez egy olyan probléma, amely nagyon sok Békés megyei településen fennáll.

Egy jármű elszállításához bonyolult eljárásrend kapcsolódik. Szerződéseket kell hozzá megkötni, jegyzőkönyvet készíteni, valamint értesíteni rendőrséget és az autómentőt.

Miután a tulajdonos nem reagált az autójával kapcsolatos felhívásokra, így Gyulán első alkalommal éltek a gépjármű elszállítás lehetőségével. Egy közterületen található autó kiemelésénél számos olyan tényező van, amire figyelni kell ahhoz, hogy se a kiemelendő autóban, se a mellette lévő gépjárművekben ne keletkezzen kár.

Az autót egy telephelyre szállítják el, hat hónapon keresztül őrzik, ennek napi tárolási költsége van. A fél évet követően az önkormányzat eldöntheti, hogy sajátjaként használja a továbbiakban, saját nevére íratja, melyre lehetőséget ad a jogszabály, vagy pedig értékesíti, és bízik abban, hogy a vételárból a fél év alatt felmerült költségei megtérülnek.

Csige Gábor kiemelte, ha a gépjármű tulajdonosa a hat hónap alatt jelentkezik az autóért, akkor kiadják neki azzal a feltétellel, hogy meg kell térítenie az okozott költségeket. Ha fél év elteltével értékesítik a járművet, ezt követően még hat hónapig jelentkezhet a tulajdonos a vételárért, viszont annyi levonást eszközölnek, melybe az ügy intézése került. Csige Gábor elmondta, a törökzugi esetet követően jelenleg nincs tudomásuk olyan rendszám nélküli, elhagyatott gépjárműről, melyet közterületen tárolnak. Kiemelte, hogyha a gyulai lakosság észlel a városban ilyen autót, akkor kéri, hogy a közterület felügyeletnél jelentsék be.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …