2024. március 28., csütörtök
FONTOS

Egyre népszerűbb a levéltár projektje

Az online felületeken egyre nagyobb népszerűségnek örvend a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltárának projektje.

A mi otthonunk – a mi történeteink elnevezésű sorozatban az intézmény dolgozói a város valamilyen szempontból különleges épületét mutatják be. A levéltárban található hivatalos dokumentumok, tervrajzok, telekkönyvi betétek, adásvételi szerződések bejegyzései emberek, családok történetét rejtik. A korábbi alkalmak során Németh Csaba az evangélikus templomot és parókiát, Héjja Julianna Erika a Városház utca 1. alatti Prág-házat, Daróczyné Leiszt Emma pedig a több, mint 170 éve épült saját, németvárosi otthonát mutatta be. Ez alkalommal az Árpád utca 28. története bontakozik majd ki a nézők előtt. Czégé Petra Gabriella segédlevéltáros ugyanis az ingatlan első tulajdonosáról, Zöldy Jánosról is beszél, aki megyei tisztifőorvosként, egészségügyi tanácsosként, valamint a gyulai kórház igazgatójaként is tevékenykedett a századfordulón. Kimagasló érdemeiért pedig 1904-ben nemesi rangot is kapott.

Sáfár Gyula igazgatóhelyettes elárulta, több tudományos levéltári csoportban is megjelentek az épületbemutatók, melyet egyértelmű sikerként könyvelnek el. Hozzátette, a projekt másik részeként újabb kiadványok is megjelennek majd, illetve egy kiállítással is készülnek az érdeklődők számára. A pandémiás helyzetre való tekintettel azonban a tárlatot, valamint a vidéki iskolákban történő előadásokat későbbre halasztják.

Az Árpád utca 28. és a Zöldy-család történetét bemutató rész a Híradó után, Értékőrző című műsorunkban, a Gyula Televízió Youtube csatornáján, valamint a levéltár weboldalán egyaránt megtekinthető

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …