2024. április 19., péntek
FONTOS

Bay Zoltánra emlékeztek Gyulaváriban

Ezek a felvételek még novemberben készültek, a Házhoz megy a történelem elnevezésű programsorozat legutóbbi rendezvényén.

Ekkor az első világháborút lezáró trianoni békediktátummal foglalkoztak, de szó esett az 1956-os eseményekről is. Az Október 23. Alapítvány egy pályázati forrásnak köszönhetően hely- és kultúrtörténetileg is jelentős témákat dolgoz fel a nyolc előadás során. Kedden Gyulaváriban a világhírű fizikusra, Bay Zoltánra emlékeztek. A járványügyi helyzetet szem előtt tartva az általános iskolások először Márki-Zay Lajos csillagász online előadását hallhatták.

A program a református templomkertben folytatódott, ahol Hegedűs István református lelkész idézte fel Bay Zoltán gyermekkorát, valláshoz fűződő viszonyát, hogyan hallgathatta az adventi istentiszteletet családjával.

Bagyinszki Zoltán elárulta, a koronavírus nagyban befolyásolta a programsorozat szervezését, lebonyolítását, éppen emiatt döntöttek úgy, hogy az előadást az online térbe helyezik át. A további események jelentős része pedig 2021-re tolódik.

Az esemény végén a megjelentek elhelyezték az emlékezés koszorúját a gyulavári születésű tudós szobránál.

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …