2024. április 26., péntek
FONTOS

Határidő előtt megépült az M44-es Békéscsaba-Kondoros szakasza

Az eredeti befejezési határidő előtt másfél hónappal megkapta a forgalomba helyezési engedélyt az M44-es Békéscsaba és Kondoros közötti szakasza. A 17,6 kilométeren egy bazaltbeton pályaszerkezettel készült turbó körfogalom, egy különszintű csomópont, két vadátjáró és hét híd épült. Kétsoprony térségében az új Gyúrpusztai pihenő szolgálja a közlekedők kényelmét. Békéscsabán bővült a mérnökségi telep, melynek feladata az elkészült szakasz üzemeltetése lesz. A járvány miatt a péntekre tervezett sajtótájékoztató elmaradt, a résztvevők a sajtó számára video interjúkat küldtek.

Dankó Béla országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy így sokkal gyorsabban és biztonságosabban autózhatunk Budapest irányába. Herczeg Tamás hangsúlyozta: régi vágya teljesült a Békéscsabán és a környéken élőknek az M44 megépülésével, mely meghatározó a megye gazdasági fejlődése szempontjából.

Takács Árpád Békés megye kormánymegbízottja kiemelte: a mai nap az ígéretek megtartásának a napja, hiszen egy több mint 40 éves álom vált valóra ezzel a beruházással.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai minisztérium miniszterhelyettese elmondta: a kormány azt szeretné, hogy hazánk 2030-ra Európa öt legélhetőbb és leginkább versenyképes országa közé tartozzon. Ehhez elengedhetetlen, hogy Magyarország megfelelő úthálózattal rendelkezzen.

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese elmondta: dolgozik a kivitelező az M44 Lakitelek-Tiszakürt közötti szakaszán is. Az útépítés folyamatos, a főpályán – a műtárgyak kivételével – már végig aszfaltréteg van. A Tisza felett épülő 556 m méter hosszú híd alépítményi munkálatai elkészültek.
Megkezdődött az előkészítő munka Szentkirály és Lakitelek között is. A Kecskemét és Szentkirály közötti szakaszon a területszerzés zajlik.

A kivitelező január végéig, a szerződésben szereplő befejezési határidőig a Kondorosnál lévő ideiglenes csomópont elbontásán, a Fürjesi csomópontban a 44. sz. főút melletti kerékpárút korrekció befejezésén, valamint a felvonulási területek rendezésén, rekultivációján dolgozik majd.

A pénteken átadott szakasz használata egyelőre nem díjköteles.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …