2024. április 26., péntek
FONTOS

Közel 12 ezer képeslapot digitalizálnak a múzeum dolgozói

A kiállítóhelyek kényszerű zárvatartása okán előtérbe kerültek azok a munkafolyamatok, melyek egyébként is részei a múzeumi tevékenységeknek. Hiszen nem csak kiállításokat működtet az Erkel Ferenc Múzeum, hanem a gyűjtött régészeti, néprajzi vagy történeti értékeket tudományosan feldolgozhatóvá, kutathatóvá kell tenniük. Ehhez pedig a gyűjtemény archiválására, digitalizálására is szükség van.

Jelenleg a Ladics-család közel 10-12 ezer darabból álló képeslap gyűjteményének digitalizálása zajlik. A jelentős mennyiségű dokumentum azért is különleges, mert a családtagok különböző témák szerint rendszerezték ezeket – árulta el Cseresznyés János történész. A lapok között találunk olyanokat, melyek településekhez, ünnepekhez, az első világháborúhoz, illetve az irredenta mozgalomhoz kapcsolódnak.

Liska András, a múzeum szakmai vezetője elárulta, Erkel Ferenc gyűjteményének dokumentációs anyagát jelenleg archiválják. Emellett ezekben a hetekben zajlik Ladics László feleségének dédapja, Kliment Ferenc német nyelvű önéletírásának fordítása is. Hozzátette, idén, a koronavírus-járvány miatti kényszerű zárvatartásnak köszönhetően a közel négy évesre tervezett digitalizációs munka már idén megvalósult.

A múzeum gyűjteményi törzsanyagának negyven százalékát idén tették elektronikusan is elérhetővé a digitalizációs, archiváló munkának köszönhetően. A napokban az intézmény épületében található szociális helyiségek, az előszoba és a folyosó is megújulhat. Közel tizenöt év után megtörténhet ezek festése, illetve javítása egyaránt.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …