2024. április 24., szerda
FONTOS

A kígyósi nagyerdőben előkerült egy védett gombafaj, a közönséges süngomba

Megjelentek a különböző téli gombafajok a Körös-Maros Nemzeti Park területén. Sok olyan faj van ugyanis, mely a téli időszakban jelenik meg. Ezeknek nagy szerepük van a természetben, hiszen a korhadékot, a lehullott avart ezek alakítják át idővel talajjá. A taplófajok többeknek ismerősek lehetnek, de nem olyan régen a kígyósi nagyerdőben előkerült egy védett gombafaj, a közönséges süngomba is. A tanösvényen eddig még nem volt tudomása ennek a fajnak a jelenlétéről a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának, viszont a kastélyparkból már ismerték ezt a gombát.

Boldog Gusztáv elmondta, minden élőlény lereagálja a különböző környezeti viszonyokat. A téli időszak hó és a fagy hiányában más viselkedésre ösztönzi a gombákat. Több olyan fajta van, mely több vizet halmoz fel, ezek érzékenyebbek a fagyra, ugyanakkor a szárazságra is. A taplófajok egész télen megfigyelhetők az erdőkben, hiszen száraz természetű gombák.

A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül a Battonya melletti tompapusztai löszgyepen található a földikutyák legnépesebb állománya. Mivel ezek a különleges állatok csak nagyon ritkán jönnek a föld felszínére, így jelenlétükre leginkább a túrásokból lehet következtetni.

Boldog Gusztávnak sikerült lencsevégre kapnia a 99,8 százalékban föld alatt élő állatot. Elmondta, nagy szerencse kellett a kép elkészítéséhez. A Körös-Maros Nemzeti Park dolgozói folyamatosan figyelik a földikutya állomány változásait. Az őszi, kora téli, téli időszakban túrnak ezek az állatok a legintenzívebben, így ilyenkor tudják csak megszámolni a túrásokat. Boldog Gusztáv elmondta, mogorva állat a földikutya, így azt feltételezik, hogy egy túrásrendszer szaporodási időszakon kívül általában egy egyedet jelez. A túrásrendszerek számlázásával 100-150 egyedre tartják a tompapusztai állományt.

Nézze meg ezt is:

Rendőrök és rendőrségi dolgozók vehettek át jutalmat a Rendőrség Napján

  Szent György nap, a Magyar Rendőrség Napja alkalmából 2024. április 23-án állománygyűlést tartottak a …