2023. március 29., szerda
FONTOS

Különleges karácsonyfadíszek találhatók a Ladics-hagyatékban

Az idei kényszerű zárvatartás idején ugyan a látogatók nem tekinthetik meg személyesen a Ladics-ház karácsonyfadíszeit, Nagy Adrienn néprajzos muzeológus azonban bemutatta a család hagyatékának legkülönlegesebb darabjait.

A 19. és 20. századból származó díszek alapanyagukat tekintve változatosak, az üveggömbök mellett ezüstszálból, pamutból, sőt, papírból is készültek dekorációk. Az üvegek közül az egyik legkülönlegesebb darab a felvételeken is látható csúcsdísz, mely Csehszlovákiából származik. De meglepőek lehetnek a dombornyomásos, állatokat ábrázoló papírdekorációk is, melyek első pillantásra festésüknek köszönhetően fémnek tűnnek.

A papírdíszek mellett a pamutból készült dekorációk sem csak karácsonykor kerültek elő. Nagy Adrienn elárulta, ahogy a papírfigurákba rejtett édességek szolgáltak a gyerekek ajándékaként, úgy a békát, mókust ábrázoló figurákkal is meglepték a kisebbeket. Ezek előnye a könnyű javíthatóságban rejlett. A karácsonyfáról lekerülve pedig a gyerekek egész évben játszhattak velük. Nagy népszerűségnek örvendett a saját kezűleg is elkészíthető ezüstszálas dísz, melyet a kreatív háziasszonyok saját ízlésük szerint üveggyöngyökkel, angyalokkal tettek egyedivé.

Hozzátette, az ezüstös festésű díszek a gyertyáknak köszönhetően még fényesebbé, csillogóbbá tették a karácsonyfát. A reményt keltő fényesség pedig egyértelműen a megváltó eljövetelét szimbolizálja. A Ladics-család díszeit bemutató bővebb ismertetőt pénteken, Értékőrző című műsorunkban is láthatják.

Nézze meg ezt is:

Megtöltik a várost a vendégek a húsvéti időszakban

  A 2019-es évet tekinti minden turisztikai szereplő a bázisévnek. Ehhez az évhez mérik, hasonlítják …