2024. április 23., kedd
FONTOS

A cigánycsuk az év madara

A cigánycsukot választották az emberek egy tavalyi internetes szavazáson 2021 madarának. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1979-ben indította el “Év madara” programját azzal a céllal, hogy a természetvédelmi problémákkal érintett fajokat vagy madárcsoportokat társadalmi szinten bemutassa. Tavaly három énekesmadárra lehetett szavazni, a sordély mellett a a kis őrgébicsre és a cigánycsukra. A több mint négy évtizede futó akció legutóbbi állomásaként a lakossági internetes szavazást végül a cigánycsuk nyerte.

A cigánycsuk a mezei verébnél kicsit kisebb méretű madár. Apró rovarokból, pókokból, hernyókból álló táplálékát a növényzet csúcsáról lerepülve többnyire a talajon fogja meg.

A cigánycsuk egy rövid távú vonuló madár. Az őszi vonulása szeptember-októberben zajlik, de a fiatalok kóborlása már augusztusban elkezdődik. Boldog Gusztáv elmondta, a legkorábbi tavaszi vándormadár a cigánycsuk, február végén és márciusban megérkeznek, egyes példányok át is telelhetek. Hozzátette, az enyhe télnek köszönhetően a madármegfigyelők a mai napig is találkoznak a kis madárral Magyarországon. A mezőgazdasági területektől függ az ő léte. A mezsgyék, az útszéli szegélyek, borkosok, gyomos árokpartok adják az életterét. A mezőgazdasági vegyszerhasználat miatt az utóbbi 20 évben a felére esett vissza a cigánycsuk állomány Magyarországon.

Nézze meg ezt is:

Az autizmus világnapját ünnepelték Gyulán

  Több százan vettek részt csütörtökön a gyulai Pánczél Imre Intézmény autizmus világnapi programján. A …