2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Szűk körben emlékeznek meg január 10-én a málenkij robot gyulai áldozatairól

Január 10-én, Gyulán az Apor Vilmos téren emlékeznek meg a málenkij robot gyulai áldozatairól. Ezen a napon a reggeli órákban rendszerint a németvárosi templomban rendezett szentmisén imádkoznak az egykori Szovjetunió szénbányáiban elhunyt emberekért, és a templomban található emlékhelyet is megáldják. Az ezeken a felvételeken látható gyülekezés és tömeges megemlékezés idén azonban elmarad, vasárnap csak szűk körben helyezik el a koszorúkat.

1945. január 10-én mintegy 500, többségében német származású embert hurcoltak el kényszermunkára Gyuláról a Szovjetunióba. Ebben az időszakban sokan kénytelenek voltak tagadni származásukat, így a szovjet hadsereg azokat is kiválasztotta, akinek csupán a neve volt németes hangzású – elevenítette fel a számára elmesélt történeteket Kovácsné Murvai Zsuzsanna, a K. Schriffert Hagyományőrző Kör elnöke.

A legtöbbekre 4-5 év kényszermunka várt, közülük többen tragikus körülmények között vesztették életüket. A gyulai megemlékezésre minden évben érkeztek helyben élő érintettek, de az elmúlt időben  egészségügyi okok miatt már sokan nem tudtak részt venni az eseményeken.

Gyulán él még az egykori elhurcoltak közül Kempf Mártonné, Szőke Józsefné, Janics Ferencné, Csomós Mihály és Szikes Antalné.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …