2021. február 26., péntek
FONTOS

2021-ben megváltoztak a párlatkészítés feltételei

2021. január elsejétől megváltoztak a párlatkészítés feltételei. Egy új, Európai Uniós jogszabálynak köszönhetően immár adómentesen lehet bérfőzetni pálinkát.

Egy liter, 50 fokos pálinkára a főzési díj a korábbi, közel 1900 forint helyett 1270 forintra csökkent. Ezáltal sokkal kedvezőbb és olcsóbb pálinkát készíteni bérfőzetésben, így a Gyulai Pálinka Manufaktúrában is.

2020 nem volt kifejezetten jó év a manufaktúra életében. Az év tavaszi faggyal indult, a gyümölcs nagy része elfagyott. Ennek ellenére az országos pálinkaversenyen sok ezer tétel között, több száz pálinka manufaktúra közül a Gyulai Pálinka Manufaktúra termékei továbbra is a legmagasabban jegyzettek közé tartoztak – fogalmazott Fabulya Attila. Négy aranyérmet, kilenc ezüstérmet, hat bronzérmet nyertek 2020-ban. Tavaly két ország győztese pálinkát is készítettek. Az egyik a Gyulai Ágyas Cigánymeggy Pálinka, a másik pedig a térségben kuriózumnak számító, Gyulán termesztett málnából készített pálinka.

Több, mint 16 és fél hektáros területen fekszik a Gyulai Pálinka Manufaktúra, ahol olyan alap gyümölcsfák vannak jelen mint az alma, a szilva, a körte, a kajszibarack és a birs. Emellett található faeper, bodza, szeder, valamint a Békés megyére nem jellemző málna is. A jelenlegi, fagypont alatti időjárás jót tesz a faállománynak, hiszen ilyenkor pihen a természet és a gyümölcsös, készül a tavaszi megmérettetésre. A manufaktúrában már várják ezt az évszakot, amikor valóban eldől, hogy mit hoz a természet 2021-ben.

A gyümölcsfákra nem a hideg idő, hanem inkább az jelent veszélyt, hogy a hétvégére az átlagos nappali hőmérséklet hirtelen plusz 10 fok felett lesz. Ilyenkor a természet hamarabb megmozdul, ami extrém eseteket idézhet elő. Így akár előfordulhat az is, hogy februárban zöldbe borul a táj, majd egy tavaszi fagy tönkretehet mindent. Ezek a gyors melegfrontok befolyásolhatják a gyümölcs minőségét 2021-ben.

Nézze meg ezt is:

Az 1960-as évek Gyuláját mutatja be Szilágyi Miklós kötete

A közelmúltban, a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódóan jelent meg a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei …