2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Okostükörrel, zenélő paddal és új polcrendszerrel gazdagodik két gyulai kiállítóhely

Összesen 12 millió forintból újulhat meg idén a város két kiállítóhelye.

A két pályázatnak köszönhetően a Kohán Képtárban raktározási nehézségek oldódnak majd meg, az Erkel Ferenc Emlékházban pedig az állandó tárlatot teszik interaktívabbá, korszerűbbé. Fekete-Dombi Ildikó ügyvezető kiemelte, az emlékházban egy mesterséges intelligencián alapuló okostükörrel, valamint egy zenélő paddal bővül a kiállítás. Decembertől kezdve pedig bekerül a tárlat anyagába a zeneszerző 1849. január 1-i keltezésű kéziratos kottája és ötvenéves karmesteri jubileumára a nemzettől kapott aranykoszorú is. Az okostükör Temesváry János egyéni fejlesztése, mellyel Erkel Ferenc szülőháza a város harmadik olyan kiállítóhelye lesz, ahol interaktív eszköz segíti az élményalapú információ átadást.

Tíz évvel ezelőtt adták át a felújított Erkel Ferenc Emlékházat, emlékeztetett Fekete-Dombi Ildikó, az azóta eltelt idő alatt a kiállítóhely informatikai rendszere elavulttá vált. Éppen ezért volt szükség ennek teljes korszerűsítésére, melyre a város önkormányzata 8 millió forintot nyert a Kubinyi Ágoston Programnak köszönhetően, melyet 900 ezer forint önerővel egészített ki.

A Kohán Képtárba a gyulai önkormányzat 4 millió forint értékű támogatást nyert gördíthető festménytároló polcrendszer beszerzésére. A fejlesztés rendkívül időszerű volt már, mivel a múzeumi revízió során még egyértelműbbé vált, hogy a régi polcokon már nem lehet szakszerűen tárolni a műtárgyakat.

Mindkét kiállítóhelyen már megkezdődtek az eszközbeszerzések, a képtárban a polcrendszer előreláthatólag február végére készülhet el, az Erkel Ferenc Emlékház tárlatának bővítése pedig az év végén fejeződhet be.

Nézze meg ezt is:

Idén is Törökzugban kezdődött meg a városi virágosztás

  A meghirdetett időpont előtti órában is már nagy volt az érdeklődés a városi virágosztás …