2024. április 16., kedd
FONTOS

Karbantartási munkák kezdődtek a Gyulai-tápcsatornán

A meder kotrása zajlik a videóban látható, szerda délelőtti felvételeken a Gyulai-tápcsatornán. A képen a barna folt a Kisökörjárási erdőt jelzi, ettől délre folyik a Gyulai-tápcsatorna, mely a Fehér-Köröstől a Felső körgáti zsilipig tart, innen már Élővíz-csatornaként ismerjük.

A tápcsatorna az Élővíz-csatorna vízpótlását biztosítja a Fehér-Körösből. A betáplált víz magas, úgynevezett lebegtetett anyagot tartalmaz, amely a csatornába kerülve, a lelassult vízmozgás következtében leülepszik, és csökkenti a vízszállító képességet, valamint negatív hatással van vízminőségre.

A munka során a kotrógép egy erre speciálisan kialakított fejrésszel a meder alján lévő iszapot meglazítja, és a vízzel együtt kiszivattyúzza egy korábban kialakított zagykazettába. Ezzel biztosítják azt is, hogy a csatorna mentén ne kelljen depóniát építeni, mivel erre nem áll rendelkezésre hely. A cél az, hogy helyreállítsák a szakasz vízszállító képességét, a karbantartási munkák ezért zajlanak. A tevékenység teljes hosszában érinti a Gyulai tápcsatornát és hat méteres körzetét.

A munkavégzés zajhatással jár, a csatorna mellett ideiglenes csővezetéket építenek ki, és a hozzá tartozó eszközöket is itt helyezik el. Az erre sétálók, futók figyelmét arra hívták fel, hogy a csatorna jobb partján lévő sétány ebben az időszakban csak fokozott figyelem mellett, saját felelősségre használható. A beruházás befejezése után a felvonulási utakat helyreállítják és füvesítik.

Nézze meg ezt is:

Megkezdődött a közlekedési hét a Béke sugárúti óvodában

  Az őzike csoport műsora színesítette a tizenkilencedik alkalommal életre hívott közlekedési hét programsorozatot a …