2024. április 19., péntek
FONTOS

Sokra viheti a Grosics hallássérült tehetsége

Vass Dániel

Vass Dánielre ifjabb Fekete László, a legendás újpesti játékos, az 1979-ben európai ezüstcipős Fekete László fia is felfigyelt. Az édesapja emlékét is őrző Ezüstcipő Focisuli hallássérült gyermekeknek biztosít lehetőséget a szervezett keretek között zajló játékra. Ennek köszönhetően Dani kapott egy speciális, zajszűrős bluetoothos hallókészüléket, melyhez egy kisebb mikrofon is tartozik. Utóbbi eszköz a mérkőzések alatt az edzőjénél van, praktikus módon az ő nyakában, ennek köszönhetően akár 80-90 méterről is tökéletesen hallja őt. A készülékhez meglehetősen nehéz hozzájutni, már ha csak annak több százezer forintos árát vesszük figyelembe. Ezért is volt fontos Dani számára ez a segítség.

 

Édesapja, Vass Zoltán kisfia egyik legnagyobb szurkolója, folyamatosan figyelemmel kíséri edzéseit és mérkőzéseit. Elmondta, szemmel láthatóan javult Dani figyelme a pályán, mióta a speciális eszközt használhatják.

– Dani az iskolában kiváló tanuló, emellett kiváló sportoló. Nagyon bízom benne, hogy ez az eszköz még jobban segíteni fogja őt. A tanulás során a legnagyobb változást az angol szavak kiejtésénél lehetett észrevenni. Meglehet, hogy eddig nem mindig hallotta jól az egyes szavak helyes kiejtését, pár hete azonban ez megváltozott, a pályán pedig sokkal felszabadultabban mozog – mondta Vass Zoltán.
A gyulai labdarúgó esete nem egyedülálló, a legtöbben a Ferencváros egykori futballistájára, Takács Ákosra gondolhatnak, aki hallássérültként nyújtott éveken keresztül kimagasló teljesítményt. Klubcsapatával kétszer nyert magyar bajnokságot és kétszer magyar kupát. A példamutató pályafutásról Vass Dániel édesapja és edzője is sokat mesélt, Dani pedig példaképként tekint az egykori, válogatott labdarúgóra.

Edzője, Kádár László szerint Dani is sokra viheti.

– Nagyon technikás és gyors játékos. Dani térlátása nagyban különbözik a többi kisfiúéhoz képest, sokkal jobban lát a pályán. Minden egyes pozícióban bevethető, én sokszor védőként játszatom, hogy ezt az adottságát kihasználhassa, és hátulról szervezze a játékot. Véleményem szerint korosztályában sok csapatban megállná a helyét – méltatta a fiatal focista hozzáállását Kádár László, a Grosics Labdarúgó Akadémia utánpótlásedzője.

A gyulai kisfiú azt is elmondhatja magáról, hogy részt vehetett a Puskás Aréna megnyitóján, ráadásul azon gyerekek között volt, akik a magyar és az uruguay-i válogatottat felkísérték a pályára. A nemzeti csapat szereplését folyamatosan figyelemmel kísérik édesapjával, szabad idejükben pedig az egyes mérkőzések fontosabb pillanatait is közösen nézik vissza, majd elemzik azokat. Azt persze még nem lehet tudni, hogy Dani álma valóra válik-e, és hallássérültként NB I-es játékos válik belőle, az viszont biztos, ha megmarad az elszántsága, sokra viheti.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …