2021. március 6., szombat
FONTOS

Januártól online is be lehet iratkozni a levéltárba

Január 1-jétől a személyes beiratkozás mellett immár online is regisztrálhatnak az ügyfelek, kutatók a Magyar Nemzeti Levéltárba. Ehhez csupán arra az eleveltar.hu weboldalra kell látogatni, ahol a felvételen is látható felületen az adatokat kitöltve meg is kezdődik a nyilvántartásba vétel. Sáfár Gyula igazgatóhelyettes kiemelte, a regisztráció a személyes ügyfélkapun keresztül is megtörténhet, éves kutatási kérelmüket ezen a felületen is benyújthatják. Arra azonban számítaniuk kell, hogy fiókjuk csupán 1-2 nappal később válik használhatóvá.

Az elektronikus regisztráció ingyenes és csupán csak egyszer van rá szükség, később csak a Kutatói adatlapot kell megújítani vagy ha a kutatás tárgya változik, új adatlapot leadva jelentkezhetnek be az adott évre. A webes felületen olyan funkciók válnak elérhetővé, amivel lehetőség nyílik a portálon lefuttatott keresések mentésére, a találatok munkafüzetbe rendezésére, de a korábban leadott kérések is áttekinthetők. Sáfár Gyula hozzátette, a különböző dokumentumok online igénylése esetén célszerű tematikus cédulákat is megadni, melyek a Békés Megyei Levéltár adatbázisok menüpontja alatt találhatóak meg.

A online regisztráció, illetve beiratkozás a személyes érintkezés csökkentésével nem csak az egészség védelmét, megőrzését szolgálja, a tervek szerint ugyanis a jövő évtől kezdve a személyes nyilvántartásbavételre a továbbiakban már nem lesz lehetőség.

Nézze meg ezt is:

Egyre népszerűbbek a Széchényi-ligetben található rovartanyák

  Közel két évvel ezelőtt újították fel a békéscsabai Széchenyi-ligetet, amikor elhelyztek két rovartanya építményt. …