2022. szeptember 27., kedd
FONTOS

Több éve a Hanna és a Bence a favorit

A tavalyi évben összesen 852 gyermek született Gyulán. Ebből 144 újszülött lakóhelye a fürdőváros, az arányokat tekintve 70 fiú és 74 lány látta meg a napvilágot. Az utóbbiaknál mutatkozott meg az, hogy olyan neveket adnak a szülők, melyekkel gyakrabban találkozhatunk a mindennapokban. Ilyen többek között a Lara, Boglárka, Hanna, valamint Zselyke. 2020-ban azért különlegesebb nevekkel is találkoztak az anyakönyvvezetők.

A Belügyminisztérium adatai alapján a 100 leggyakrabban választott utónév a 2019-ben született gyermekek körében a fiúknál a Bence, a lányoknál pedig a Hanna volt. Érdekesség, hogy 2003 óta az első két helyet a Bence és a Máté fiú újszülött utónevek szerepelnek, míg a lányok esetében 2011-től 2017-ig a Hanna, Anna, majd 2018-ban a Zoé lépett a dobogó második helyére 2019-ig, amikor az Anna ismét visszavette helyét.

Csak azok a keresztnevek anyakönyvezhetők, melyek az utónévjegyzékben szerepelnek, illetve, hogyha valaki ettől eltérő keresztnevet szeretne adni a gyermekének, akkor ehhez egy engedélyezési eljárás szükséges.

A különleges keresztneveknek adott esetben nemzetiségi hovatartozásra való tekintettel lehet helye, illetve vannak olyan köznapi szavak, amit névként szeretnének adni a szülők. Ez minden esetben a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének döntése, hogy megadja vagy sem az erre vonatkozó engedélyt. Vannak felkapott nevek, inkább a modernebbek azok, melyek gyakrabban előfordulnak. A 2020-as évben például egyetlen egy Jánost, vagy Piroskát sem anyakönyveztek Gyulán. A 2021. január elsejei lista 2426 női és 1841 férfinevet tartalmaz, összesen tehát 4267 név anyakönyvezhető. Tavaly összesen 609 kérvény érkezett a Nyelvtudományi Intézethez, ebből negyvenhat női- és huszonegy férfinév kapott zöld utat, mint például a női Nabila vagy a férfi Szkott.

Nézze meg ezt is:

A közúthálózat állapotáról és munkaerőpiaci helyzetről is szó volt a legutóbbi megyegyűlésen

  A legutóbbi megyegyűlésen bemutatkozott Vörös Ferenc, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság új megbízott vezetője. A …