2024. március 19., kedd
FONTOS

Rajki Róbert nyerte az Erkel Ferenc Emlékház videópályázatát

Tavaly novemberben, Erkel Ferenc születésének 210. évfordulója alkalmából hirdetett videópályázatot az Erkel Ferenc Emlékház.

A diákoktól olyan maximum 3 perces kisjátékfilmet, dokumentumfilmet vagy animációs filmet vártak, mely valamilyen módon a zeneszerzőhöz kapcsolódik. A megmérettetésre jópáran pályáztak, közülük az első helyet Rajki Róbert nyerte el.

Rajki Róbert videójában többek között azt is bemutatja, hogyan került a család Németgyulára, valamint azt is, hogy Erkel Ferenc hogyan vált a házi muzsikálások kottalapozójából a nemzeti Himnusz megzenésítőjévé. A nyertes alkotást a Magyar Kultúra Napján az Erkel Ferenc Emlékház Facebook oldalán is közzétették. Fábián Tamás kommunikációs vezető elárulta, Rajki Róbert videóját a későbbiekben akár az emlékházban, illetve a különböző internetes felületeken is bemutatják majd.

Nem volt könnyű dolga a szakmai zsűrinek, hiszen mindegyik pályamű kreatív technikai megoldással, különböző témákat feldolgozva készült, tette hozzá Fábián Tamás.

Ahogy az alábbi képsorokon is láthatjuk, Peresztegi Hanna a Paint programban rajzolta le Erkel Ferenc életét, kiemelve a sakkhoz fűződő viszonyát is. A zeneszerző ugyanis az 1850-es évektől kezdve a hazai sakkélet vezető személyisége volt, a pesti sakk-kör elnökeként is tevékenykedett. Peresztegi Hanna kreativitásának köszönhetően a második helyen végzett a pályázaton.

Itt pedig már a pályázat harmadik helyezését kiérdemlő Bogár-Szabó Márta alkotását láthatjuk, aki a Himnuszt értelmezte újra saját készítésű képek, bábok segítségével.

Az összes pályázó értékes jutalomban részesül, melyet a napokban postán juttatnak el hozzájuk. A nyertes alkotásokat pedig pénteken a Híradó után, Értékőrző című műsorunkban is megtekinthetik.

Nézze meg ezt is:

A nemzeti ünnep alkalmából négy gyulai, közéleti személyiség vehetett át országos kitüntetést

A nemzeti ünnep alkalmából több gyulai vehetett át állami kitüntetést. Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat …