2021. október 20., szerda
FONTOS

Hét belvízvédelmi szakaszon lépett életbe készültség

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása miatt a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság hét belvízvédelmi szakaszán lépett életbe (hat esetben elsőfokú) készültség – derült ki a szervezet legfrissebb tájékoztatójából, melyet Szabó János igazgató jegyez.

Hidrometeorológiai tájékoztató a 2021. január 20-26. közötti időszakról működési területünket illetően Az elmúlt napok csapadékviszonyait tekintve, bár nem születtek rekordértékek, de ahhoz éppen elég eső hullott, hogy a havi átlag – a szokásoshoz képest – még a hónap vége előtt többletbe forduljon. Komolyabb mennyiség hullott igazgatóságunk középső, valamint a Szarvasi Szakaszmérnökség déli területein, de a román határ közelében – működési területünk északkeleti részén – is ugyanez volt elmondható.

A hét legmagasabb csapadékösszegét Szarvas-Kákafok állomás produkálta 23,8 mm-el, de majdnem ugyanennyi hullott a Békéscsaba-Veszely mérőhelyen, ahol csak egy hajszálnyival (23,7 mm-es heti összeggel) esett kevesebb. Az egy nap alatt keletkezett csapadékok szempontjából – január 24-én vasárnap – az előbb említett Békéscsaba-Veszely állomás szolgáltatta a legmagasabb értéket 23,4 mm-el, de jelentős mennyiségeket regisztráltunk ugyanezen a napon a Gyula-Központ (22 mm), Mezőberény (23 mm), Báté (22 mm), Csorvás (22,1 mm), illetve Békési híd (23 mm) állomásokon is. Igazgatóságunk északnyugati, illetve délkeleti területein ezúttal szerényebb mennyiségek születtek, a legkisebb heti értéket 15,6 mm-el a fazekaszugi mérőhelyen mértük.

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint az elkövetkező napokban működési területünkön 20 mm körüli csapadék várható, eleinte hó, majd eső formájában.

A hidrometeorológiai tájékoztatóban részletezett csapadék miatt igazgatóságunk 7 belvízvédelmi szakaszán van készültség érvényben. Az elmúlt napon 44 fő vett részt a belvízvédekezésben.

I. fokú a belvízvédelmi készültség:

a 12.01. Réhelyi, a 12.03. Gyomai, a 12.04. Holt-Sebes-Körösi, a 12.06. sz. Hosszúfoki, a 12.08. sz. Élővíz-csatornai és a 12.09. sz. Mezőberényi belvízvédelmi szakaszokon.

II. fokú a belvízvédelmi készültség:

a 12.05. Kettős-Körös jobb parti belvízvédelmi szakaszán. Jelenleg összesen 18 szivattyútelep (ebből 1 folyamatos üzemben) üzemel
igazgatóságunk területén. 2021. január 27-én az átemelt víz mennyisége 1 306 ezer m 3 volt. A periódus kezdete óta (2021. 01. 22.) összesen 2 531 ezer m 3 vizet emeltünk át.

A Körösök vízgyűjtőjén lehullott csapadékok miatt folyóinkon – készültségi szintet el nem érő – árhullámok vonulnak le, ennek következtében megszűnt a belvizek folyókba történő gravitációs levezetési lehetősége, ezért az érkező vizeket a szivattyútelepek emelik a
folyókba Az őrjárások területén az őrszolgálat kezeli a vízkormányzó műtárgyakat, olvassa a vízmércéket, gondoskodik a vízfolyás-gátló akadályok eltávolításáról. A szivattyútelepi gépészek végzik a szivattyútelepek igény szerinti üzemeltetését, a meghibásodások javítását.

Nézze meg ezt is:

Rendkívüli adó-visszatérítés a gyermekes családoknak

  Rendkívüli adó-visszatérítést nyújt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal minden gyermekes szülőnek, aki idén akár …