2024. április 19., péntek
FONTOS

Sok helyen belvíz borítja a Kígyósi-pusztát

A Körös-Maros Nemzeti Park egyik legkiterjedtebb természetvédelmi területe a Kígyósi-puszta, amely közel 5000 hektáron fekszik. A terület zömét gyep borítja, melyet legeltetésre, kaszálásra használnak, emellett valamennyi szántó és erdő is megtalálható itt. Kialakulása a belvíznek köszönhető, a környező területekről itt folyik össze a víz.

Boldog Gusztáv kiemelte, ennek a területnek a tavaszi víz feltöltődését hagyományosan, évezredeken keresztül az a hómennyiség határozta meg, mely ide lehullott, majd nem olvadt el a tél folyamán. A tavaszi melegedéskor lassan, talajba szivárgó vízként töltötte fel a talajt.

A terület élővilága a belvizes területekre épülve alakult ki. Az egyik, itt megtalálható védett halfaj, a réti csík kifejezetten ezeket a területeket szereti, ahol szaporodási időszakban van egy sekély, könnyen felmelegedő, 20-30 centiméter mélységű víz. Viszont ez nyárra teljesen kiszárad. Ilyenkor a réti csík beássa magát a talajba, és vízmentes helyen is átvészeli ezt az időszakot.

Nézze meg ezt is:

Fókuszban a területfejlesztés

  Hétfőn nyolcadik alkalommal szervezett információs napot a Békés Vármegyei Önkormányzat a Csabagyöngye Kulturális Központban. …