2024. április 20., szombat
FONTOS

Ötös minősítést kapott Gyula az Állami Számvevőszéktől

Első alkalommal értékelte az Állami Számvevőszék az ország valamennyi települési önkormányzatának és hivatalának az integritását, vagyis a korrupció elleni védettségét. Mind a 3197 önkormányzatot és 1284 önkormányzati hivatalt érintően rendszerszintű értékelést adtak, és ezzel a tanácsadó tevékenységgel segítik az önkormányzatokat a munkájukban, a további előrelépésben. Az értékelések eredményéről január 29-én 21 jelentést adott ki az Állami Számvevőszék. Ebből 19-et az egyes megyék települési önkormányzatainak értékeléséről, egyet a kiemelt önkormányzatok, a főváros, a fővárosi kerületek, a megyei önkormányzatok és a megyei jogú városokat érintően, valamint készítettek egy országos összegző jelentést is.

Az Állami Számvevőszék az ötös skálán átlagosan 4,2-re értékelte a Békés megyei önkormányzatok korrupció elleni védettségét. Az országos átlag 4,3 lett, amihez viszonyítva alapvetően jó eredményt mutat megyénk. Gyula ötös osztályzatot kapott.

Csige Gábor elmondta, az ötös osztályzat ellenére számára van még egy pont, ami fejlesztést igényel. A város honlapját szeretné megújítani.

A további 34 önkormányzatnak, melyek nem ért el 5-ös osztályzatot, az Állami Számvevőszék további tanácsokat ad. Tanácsadó levelekben hívják fel a figyelmüket azokra a területekre, ahol további fejlesztéseket végezhetnek, ahol tere van a fejlődésnek.
Békésben két önkormányzat, Pusztaottlaka, valamint Zsadány esetében az ellenőrzés együttműködés hiányában nem volt lefolytatható, de értékelhető volt.

Békés megyében a legrosszabb, egyes osztályzatot kapott Murony, Pusztaottlaka, Zsadány, kettest Geszt, Füzesgyarmat, Kötegyán, Mezőgyán és Nagybánhegyes. A 2020-ra vonatkozó, vagyis a jelen idejű működést támogató, rendszerszintű értékelés azért is rendkívül aktuális, mert a szabálykövetésnek és rendezettségnek a világjárvány időszakában különösen nagy jelentősége van.

Nézze meg ezt is:

Évfordulót ünnepeltek a gyulai polgárőrök

  Öt éve adták át a Gyulai Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület irodáját, egyben a gyulai polgárőrök …