2024. április 19., péntek
FONTOS

Békéscsabán oktatják a gyulai Airbus üzem jövőbeli dolgozóit

Megkezdődik a Békéscsabai Szakképzési Centrum új Képző Központjának az építészeti kialakítása. A megyeszékhelyen, a Kétegyházi út 1 szám alatt található épületben szerda délelőtt a Békéscsabai Szakképzési Centrum és a Belügyminisztérium Társadalmi Esélyteremtési Főosztály vezetői átadták a helyszínen az építési területet a kivitelező képviselőinek. Herczeg Tamás országgyűlési képviselő az eseményen kiemelte, a jelen mindig tele van a jövőt érintő kihívásokkal. Azt mondta, ez az új beruházás Békés megye jövőjét nagymértékben meghatározza.

A közel 2,2 milliárd forintos fémipari képzőközpont kialakításának jelentősége, hogy olyan eszközöket szereznek be, melyek az oktatásban, egyetemi keretek között is ritkán elérhetők. Az úgynevezett megmunkáló központok a legkorszerűbbek lesznek. Kialakítanak egy felületkezelő tanműhelyt, amely nemcsak Magyarországon, de Európában is egyedülállónak számít.

A békéscsabai beruházás hosszútávú hozadéka, hogy az ipar és az oktatás minél jobban együttműködjön. Az elsődleges cél az ipari fejlődés kiszolgálása. Fontos lesz a cégekkel való folyamatos kapcsolattartás, valamint az igények felmérése.

Akkor amikor véglegessé vált, hogy Gyulára települ az Airbus helikopteralkatrész-gyára, akkor kapott a BSZC egy felkérést arra vonatkozóan, hogy a szakember utánpótlásról gondolkodjanak. Emellett  az összes többi cég számára is szeretnének szakembereket biztosítani. Ez a gépészágazati képzőközpont az egész megyét lefedve szeretne szolgáltatni, hogy olyan szakembereket tudjanak kibocsátani, amelyeket ők alkalmazni tudnak.
A környéken alapvetően forgácsolási igények mutatkoznak leginkább. Van egy olyan műhelyrész, ahol termelőgépek vannak, melyek teljesen megegyeznek a vállalatoknál alkalmazásban lévőkkel. Lesz egy olyan labor, ahol a méréseket fogják megnézni, hiszen ebben a szakmában az ezredmilliméterek is számítanak. Emellett lesz olyan rész is, ahol a CNC technológiát tanulhatják meg a diákok.

Elhangzott, a hamarosan megvalósuló beruházásnak köszönhetően a nappali képzésben 10 százalékos létszámbővülés jöhet létre, a felnőttek pedig folyamatos képzésben részesülhetnek. Szeptember elsejéig a beruházásnak mind az építészeti, mind a gépészeti szempontok figyelembe vételével meg kell valósulnia.

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …