2024. április 24., szerda
FONTOS

Korábban még nem látott műtárgyakat állítanak ki az Almásy-kastély ablakában

Korábban még soha nem kiállított műtárgyat láthatnak azok, akik az Almásy-kastély télikertjéhez sétálnak. A kényszerű zárvatartás idején a kultúraközvetítő intézmények az online térbe kényszerültek, hogy ott tartsák a kapcsolatot a látogatókkal, érdeklődőkkel. Bár az interneten keresztül mindent könnyedén elérhetünk, a szürke, eseménytelen mindennapokban szükség van a személyes élményekre is. Éppen ezért Fekete-Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Kulturális Központ ügyvezetője ötlete nyomán a napokban megnyithatott az Egyenesen a raktárból elnevezésű ablaktárlat.

A nagyközönség a mai napig nem láthatta azt az alkotást, amivel elindították a rendhagyó kiállítást, mely egy ismeretlen, 19. századi alkotó Martell Károlyt ábrázoló lovas szobra. Martell Károly nevéhez fűződik az arabok nyugat-európai előretörésének megállítása a 732-es poitiers-i csatában, mellyel sok történész szerint a kereszténységet mentette meg a világhódító útra induló iszlám vallás térhódításától. A különleges alkotás péntekig tekinthető meg a kastély télikertjének ablakán keresztül. Az Egyenesen a raktárból elnevezésű ablaktárlat péntektől az Erkel Ferenc Emlékház bejáratánál is megtekinthető lesz, ugyancsak egy héten át tartó időszakokban.

A műtárgyak mellett egy szöveges ismertetőt is találnak az érdeklődők, mely az alkotásról illetve jelen esetben annak szereplőjéről is bővebb információkat tartalmaz. A távolabb élőknek sem kell aggódniuk, az egy hét leteltét követően a kastély és az emlékház facebook oldalán megtekinthetik a kiállított tárgyakat.

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …