2021. október 23., szombat
FONTOS

Készültségi szint alatt vonul le az árhullám a Körösökön

Az elmúlt 6 napban, területi átlagban, mintegy 30 mm csapadékterhelés érte a Körösök hegyvidéki vízgyűjtőjét. A legtöbb csapadékot Biharfüreden (96 mm), a legkevesebbet pedig Bánffyhunyad állomáson (8,2 mm) mérték ezen időszak alatt.

A legnagyobb hóvastagság szintén Biharfüreden mérhető (54 cm, víztartalom 198 mm), havat még Vigyázó állomásról jelentettek (22 cm, víztartalom 73 mm) Igazgatóságunk működési területén az elmúlt 6 napban, területi átlagban 12,3 mm csapadék hullott, a legtöbb 8,5 mm Gyulán.

A lehullott eső hatására kisebb árhullámok alakultak ki a Körösökön. A Fehér-Körös romániai szakaszán I. fokú árvízvédelmi készültséget meghaladó vízállásokat észleltek, Honctő (Gurahont) és Köröskisjenő (Chisineu Cris) állomásokon is.

A magyarországi folyószakaszokon készültségi szintet elérő vízállások nem alakultak ki, az árhullámok mederteltség mellett vonulnak le.
A tegnap éjszaka lehullott csapadék újabb vízszintemelkedést nem okozott a Körösökön, de a radarképeken az látszik, hogy a csapadéktevékenység a vízgyűjtő területen, a délelőtt folyamán is folytatódott.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban jelentős felmelegedés kezdődik, mely a hegyvidéken lévő hó olvadását okozza, illetve a hétvégén – a felmelegedéssel együtt – kisebb csapadék is várható.

Igazgatóságunk 8 belvízvédelmi szakaszán van készültség érvényben, hét szakaszon I. fok, egy szakaszon II. fok. Az elmúlt napon 48 fő vett részt a belvízvédekezésben, jelenleg összesen 27 szivattyútelep üzemel.

A készültségi szintet el nem érő árhullámok miatt, megszűnt a belvizek folyókba történő gravitációs levezetési lehetősége, az érkező vizeket a szivattyútelepek emelik a folyókba.

Fotók: Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság

Nézze meg ezt is:

Emelkedik a betegszám, átszervezik a betegutakat

Pénteken jelentette be a Békés Megyei Központi Kórház, hogy a COVID-19 járvány negyedik hullámának betegszám …