2021. március 1., hétfő
FONTOS

A fafaragás alapjairól forgatnak a gyulai művelődési központban

Ezekben a napokban folytatódott a fafaragás alapjait bemutató rövidfilmek forgatása az Erkel Ferenc Művelődési Központban.

A Nemzeti Művelődési Intézet A Szakkör elnevezéssel indított online felületet, ahol a különböző mesterségeket, hagyományos szakköri tevékenységeket mutatják be. A kezdeményezéshez a gyulai Erkel Ferenc Művelődési Központ is csatlakozott, ahol Széll János fafaragó népi iparművész enged betekintést a mesterség alapjaiba. A rövidfilmes foglalkozásokon a fiatalokat, családokat ösztönzi a különböző fa játékok elkészítésére.

Korábban már készült síp és fütyülő, ezeken a felvételeken pedig egy pörgettyű barkácsolását láthatjuk. A tervek szerint a foglalkozások végére a gyerekek csörgővel, különböző ritmusjátékokkal, búgattyúval, valamint egy úgynevezett pinokkió játékkal is gazdagodhatnak. Széll János elárulta, a cél a fa és a barkácsolás megismertetése és megszerettetése a fiatalabb generációkkal és családjukkal a közös tevékenykedésen keresztül. Éppen ezért olyan egyszerűbb játékok elkészítését láthatják majd az online felületen, melyek elkészítéséhez a legtöbb háztartásban minden szükséges eszköz megtalálható.

A forgatások a következő hetekben is folytatódnak, az utómunkálatok pedig február végéig fejeződnek majd be. Ezt követően az aszakkor.hu weboldalon is elérhetővé válnak a további mesterségek, szakköri tevékenységek bemutatói mellett.

 

Nézze meg ezt is:

Apor Vilmosról emlékeztek meg a róla elnevezett gyulai óvodában

Az egykori gyulai plébánosról, Apor Vilmosról emlékeztek meg Gyulán, a róla elnevezett, Boldog Apor Vilmos …