2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Fásított a gyermekvédelmi szolgáltató

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató környezetvédelmi programjának keretében nagyszabású faültetés zajlott az elmúlt hetekben: 32 telephelyen közel ezer fát ültettek. Elsősorban olyan fákat telepítettek, amelyek gyorsan nőnek, hamar terebélyesednek, így rövid időn belül nagy árnyékot képesek adni. Több lakásotthonban összekötötték a fásítást a mindennapi gyümölcsfogyasztás és -feldolgozás lehetőségével is azzal, hogy gyümölcsfákat ültettek. A szolgáltató fásítási akciója illeszkedik a fenntartó Szeged-Csanádi Egyházmegye zöld egyházmegye programjához.

Kőrisek, nyír és nyárfák, fenyők és örökzöldek mellett diófák és gyümölcsfák is kerültek a földbe a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató ellátási területén. Elsősorban a lakásotthonokat érintette a fásítás. Arról, hogy milyen fát ültessenek az udvarokban, az ott élő gyermekek maguk döntöttek.

– Együtt választottuk ki, hogy gyümölcsfát, kajszibarackot ültessünk. Azért döntöttünk emellett, mert van egy hobbikertünk, ahová paradicsomot, paprikát és epret veteményeztünk, pár év múlva pedig már barackot is ehetünk. Most már az is feladat lesz, hogy a facsemetét locsoljuk. Beosztjuk majd, hogy hetente ki gondozza, hasonlóan ahhoz, ahogy a közös helyiségek takarítását is csináljuk. – magyarázta a dr. Foltán József Lakásotthonban élő Balogh Tibor, aki környezetvédelmi technikusként végzett. Elmondta, az otthonban szelektíven gyűjtik a szemetet is.

A Szent Ágota Békés megyei három lakásotthonában több mint 30 gyermek él. Köztük a 18 éves Kurucz Dávid is, aki részt vett a diófa ültetésében, amit a gyulai Arany János utcai otthon udvarán helyeztek el.

– Az volt a kérésünk, hogy diófát ültessünk, mert nemcsak hasznos növény, hanem a nagy lombkoronája alatt jó leülni, szalonnát sütni, beszélgetni. Ha mi már nem is, de az utánunk jövő fiatalok élvezhetik majd az árnyékát – mondta az otthon lakója.
A fásításnak gyakorlati és szimbolikus jelentősége is van a szolgáltató életében.

– Elkötelezettek vagyunk abban, hogy gyermekeinket környezettudatos magatartásra tanítsuk. A ránk bízott fiatalokat mi is gyakran nevezzük csemetéknek, ezért is szerepel a logónkban a facsemete. Most, hogy ők is részt vesznek a fásításban, talán bennük is jobban tudatosul, hogy a gondoskodás, a törődés akkor eredményes, ha hosszú távú és folyamatos – kezdi a fásítási program ismertetését Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója. – Tudniuk kell, hogy a természet nem valami távoli és megfoghatatlan dolog, hanem az az élővilág, ami körülvesz mindannyiunkat. Ezért visszük őket élménypedagógiai programunk keretében rendszeresen kirándulni a természetbe, ezért ragaszkodunk ahhoz is, hogy szelektíven gyűjtsék a szemetet, és ezért ápolnak számos lakásottohunkban konyhakertet és virágoskertet az ott élő gyerekek. Hisszük, hogy ez a gondoskodó tevékenység felelősséget ébreszt bennük a természet iránt – mondja a gyermekvédelmi szakember.

A szervezet saját környezetvédelmi programmal rendelkezik, amelynek megvalósításáért Görbe Tünde felel.

– Mivel a lakásotthonok kertjeiben a fák öregedőfélben vannak, vagy kevés van belőlük, éppen időszerű volt a fásítás. A faültetés az egyik legfontosabb, de nem egyetlen eleme a környezettudatosságnak: az otthonokban szelektíven gyűjtik a szemetet, és amit csak lehet, újrahasznosítanak. Rendszeresen szerveznek szemétgyűjtést, és papírgyűjtésben vesznek részt a gyerekek. A program része az ismeretterjesztés is. Reméljük tavasszal meg tudjuk tartani a környezettudatos gondolkodást segítő előadássorozatunkat is, amelyre szakembereket: a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársait és a kormányhivatalok hatóságait egyaránt be szeretnénk vonni – tudatta a szakmai vezető.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …