2024. március 29., péntek
FONTOS

Az internetezés veszélyeire figyelmeztet a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság

Az internet a mindennapjaink része, a gyermekek már néhány éves koruktól használnak olyan eszközöket, melyek segítségével elérik a világhálón közzétett tartalmakat.

Az online oktatásnak köszönhetően pedig manapság még inkább megnövekedett a képernyő előtt töltött idő. Fontos azonban, hogy a különböző lehetőségek mellett megismerjék az internet használatának veszélyeit is. Éppen ezért hozta létre az Európai Unió a Biztonságos Internet Napot, mely Magyarország mellett világszerte több, mint száz országban elterjedt. A kampány célja, hogy az online technológiák és mobil eszközök felelős és biztonságosabb használatára ösztönözzön, valamint felhívja a figyelmet az internet lehetséges veszélyeire, a zaklatásra, a gyermekpornográfiára és egyéb illegális és káros tartalmakra.

A szülőknek és a gyermekeknek egyaránt oda kell figyelniük a személyes adataik védelmére. Olyan számítógépeken, amelyeket többen használnak, mint például az iskolai gépeket, senki ne mentse el a belépési adatait. Ha valamilyen felületen sértő, zaklató, fenyegető üzeneteket kapnak a fiatalok, azonnal jelezzék szüleiknek!

A szülőknek is tanácsos az interneten olyan hatóságokat keresni, amelyek ajánlásokat, tanácsokat tesznek közzé, valamint közzétesznek olyan elérhetőségeket is, melyeken segítséget lehet kérni. A Nemzeti Kibervédelmi Intézet például rövid, figyelemfelkeltő animációkat tett közzé a közösségi felületein. Ezekben többek között bemutatják, hogy az internet „nem felejt”, vagyis ami felkerül a világhálóra, az nagy valószínűséggel ott is marad. Kétszer is meg kell tehát gondolni, hogy milyen képet vagy tartalmat töltünk fel magunkról, vagy a kiskorú gyermekünkről. A felnőttekre azonban a hamis nyereményjátékok, illetve webshopok jelentik az egyik legnagyobb veszélyt.

Lényeges tudatosítani a gyermekben azt is, hogy amikor valakivel az interneten kapcsolatba lépnek, nem biztos, hogy valós információkat kapnak róla. Senkivel ne osszanak meg fotókat,  bizalmas információkat magukról, családjukról, illetve anyagi helyzetükről.

 

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …