2024. július 19., péntek
FONTOS

Aláírták első munkaszerződésüket az érettségire épülő szakképzésben tanulók

Szeptember elsejétől teljesen átalakult a szakképzési rendszer.

Az egyik legjelentősebb változás, hogy a gyakorlati képzőhelyeken a tanulók immár nem tanulószerződést, hanem szakképzési munkaszerződést kötnek. Így ösztöndíj helyett munkabért kapnak, melynek minimuma 96.600 Ft, ami jobban motiválja a fiatalokat. Az érettségire épülő szakképzésben tanulók ezekben a napokban írják alá első munkaszerződésüket.

A megyei kereskedelmi és iparkamara ezekben a hetekben térítésmentes online előadást szervez a különböző ágazatok vállalkozóinak annak érdekében, hogy segítsék az új rendszerre való átállást. Az új rendszerben a duális gyakorlati képzőhelyek tudatosabb hozzáállása mellett arra is szükség van, hogy szorosabb kapcsolatot tartsanak fenn a szakképző intézményekkel. Valamint a tanulók eredményét figyelembe véve a teljes képzési időre vonatkozóan el kell készíteniük egy képzési programot is. Amennyiben nincs a cégnek minőségirányítási rendszere, a Kamara Minőségi Szempontrendszernek kell megfelelni.

Kertai Emőke ezüstkoszorús mesterkozmetikus 1992 óta fogad tanulókat, a jelenlegi új rendszerben az előző évek tendenciájához hasonlóan, tízen jelentkeztek hozzá.

Mészárosné Szabó Anna, a megyei kereskedelmi és iparkamara szakképzési osztályvezetője kiemelte, az új rendszerben résztvevők általános állami ösztöndíjat kapnak, mely a minimálbér bizonyos százalékában van meghatározva. A technikumban havonta 5%-ot,  a szakképző iskolában pedig 10%-ot kapnak az első tanévben. Ezeket nagyban befolyásolja a tanulmányi eredmény, mellyel az ösztöndíj összege egészen a minimálbér 35%-áig növekedhet. Emellett az új rendszerben kifutóban van tanulószerződés 2024-ig, szakképzési munkaszerződések pedig február 1-től köthetők.

Hozzátette, megváltozott a szakmák repertoárja, immár egy 174 szakmát tartalmazó Szakmajegyzékből választhatnak a tanulók. A technikumban jelentősen nőtt a tanulói létszám, míg a szakképző iskolákban e téren nem tapasztaltak változást. A jelenlegi beiskolázási időszakban azonban megnövekedett a szakmák elsajátítása iránti érdeklődés.

 

Nézze meg ezt is:

Mintegy 40 önkéntes tartalékos katona vonult be Békéscsabán

  Mintegy 40 önkéntes tartalékos katona vonult be Békéscsabán, hogy megkezdje öt hetes elméleti és …