2023. március 30., csütörtök
FONTOS

Évente közel száz bejelentés érkezik szén-monoxiddal kapcsolatban Békés megyében

Lehetőséget nyújt az érdeklődőknek az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága arra, hogy felmérjék tűzvédelmi tudásukat, és bővítsék ismereteiket. Itt olyan témákkal találkozhatunk, hogy “Mi a teendője, ha otthonában tűz keletkezik?”, valamint “Bizonytalan a serpenyőben kigyulladt égő olaj eloltásával kapcsolatban?”. Ezzel a nyolc tűzvédelmi teszttel mindenki felmérheti a tudását, és értékes, fontos információkat kaphat a tűzmegelőzéssel kapcsolatban.

Fűtési szezonban kiemelten fontos a kéményseprők munkája. Sok szén-monoxid mérgezéses esethez vonul a tűzoltóság a mindennapokban. Szerencsés esetben tévesen jelez a szén-monoxid mérő készülék, de van úgy, hogy rosszullétre panaszkodnak, ekkor utólag kell kideríteni, hogy mi okozta ezt. Várszegi György kiemelte, ezek az esetek megelőzése érdekében nagyon fontos, hogy engedjük be a kéményseprőket, hogy többek között ellenőrizzék a nyílt égésterű berendezéseket otthonunkban.

A kéményseprők füstgáz paramétereket, szén-monoxidot mérnek, emellett megnézik, hogy megfelelő mennyiségű, illetve állapotú-e a levegő utánpótlásunk. Várszegi György hangsúlyozta, mindenkinek érdeke, hogy ezek a vizsgálatok megtörténjenek. A családi házaknál igénybejelentés alapján dolgoznak a szakemberek. Évről-évre egyre többen felismerik a szén-monoxid veszélyét, ami fontos, hiszen ez egy színtelen, szagtalan, mérgező gáz. A levegőnél könnyebb, a vér oxigénellátását gátolja. Mérgezés esetén fejfájást, szédülést, hányingert, szélsőséges esetben halált okozhat. A szén-monoxid érzékelők már egy csekély szén-monoxid folyásnál is jeleznek. Ilyenkor felhívja a figyelmet arra, hogy az ott lakó szellőztessen, vagy hagyja el a helyiséget. Az esetek 90 százalékában az érzékelő helyesen jelez. Ebben az esetben hívni kell a tűzoltóságot, rosszullét esetén pedig a mentőszolgálatot. Éves szinten közel száz bejelentés érkezik szén-monoxiddal kapcsolatban Békés megyében. A bejelentések mennyisége azért is emelkedett az utóbbi években, mert egyre többen szerelnek fel szén-monoxid érzékelő készüléket, ami mindenképpen előnyös.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján található két lista, melyben szerepel a megfelelő, valamint a nem megfelelő szén-monoxid érzékelők listája.

Nézze meg ezt is:

Baleset Gyulán, Békéscsabán, Szarvason

Békés vármegyében 2023. március 23-án négy személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés a …