2024. április 20., szombat
FONTOS

Felszámolják az illegális hulladéklerakókat Gyulán

Február elsején már hírt adtunk arról, hogy a legjobb, ötös minősítést kapott Gyula az Állami Számvevőszéktől. A keddi, városházi sajtótájékoztató egyik témája is ez volt.

Idén első alkalommal értékelte az Állami Számvevőszék az ország valamennyi települési önkormányzatának és hivatalának az integritását, vagyis a korrupció elleni védettségét. Békés megye az ötös skálán 4,2-es értékelés kapott. Az országos átlag 4,3 lett, amihez viszonyítva alapvetően jó eredményt mutat megyénk.

5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott Gyula a Belügyminisztérium települési önkormányzatok számára kiírt pályázatán. A „Tisztítsuk meg az Országot!” projekt célja az illegális hulladéklerakók felszámolása. A Gyulai Közüzemi Kft munkatársai 162 ezer négyzetméter önkormányzati tulajdonú területet tisztítanak meg ezekben a hetekben. Ez 16 önkormányzati tulajdonú, közterületi ingatlant érint. Az előzetes felmérések alapján ez 120 köbméter hulladék összegyűjtését eredményezi. A szemetet szabályosan, hulladékgazdálkodási engedéllyel rendelkező lerakóba viszik. Az elkövetkezendő napokban olyan területek tisztítása következik, melyeket csak kézi erővel lehet megtisztítani. Ezek a munkálatok február 17 és 19 között zajlanak. A 16 önálló helyrajzi számmal rendelkező önkormányzati területből már kilencet megtisztítottak. A képen látható sárgával jelölt helyszínek már tiszták. A pirossal jelölt három helyszínen a hulladék kézi erővel szedhető össze, ezt a munkát február 17-én kezdik meg.

Görgényi Ernő folytatta, természetesen minden szemetelőt nem lehet elkapni. Ilyenkor a tettenérés az, ami a bizonyítási eljárást segíti, illetve segítheti az, hogyha a hulladék között van olyan dokumentum, melyek névre, címre szólnak. Ezek alapján visszakereshető, hogy kitől származhatott a szemét.

Görgényi Ernő hangsúlyozta, arra kérnek mindenkit, hogy azt a hulladékot, amit nem tud a hulladékgyűjtő edényekbe elhelyezni, azt vigye ki a Kígyósi úti hulladéklerakó állomásra. A hulladékudvarban a lakosoktól a legtöbb hulladéktípust, mint például a lomot, elektronikai hulladékot, festékes/vegyszeres edényeket, akkumulátort, tiszta betont, tiszta földet díjmentesen átveszik, bizonyos hulladék esetében viszont súly alapján fizetni kell. Kevert betont, téglát, cserepet és kerámiát évente egyszer 500 kg-ig díjmentesen lehet leadni. Építési bontási hulladék, föld és kövek esetében ugyanez a szabály. A kevert építési, bontási hulladék leadásáért minden esetben fizetni kell. Évente egyszer maximum 4 db, 20″-nál kisebb gumiabroncsot díjmentesen lehet leadni.

Nézze meg ezt is:

Évfordulót ünnepeltek a gyulai polgárőrök

  Öt éve adták át a Gyulai Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület irodáját, egyben a gyulai polgárőrök …